Bugetul UE: suplimentarea fondurilor pentru investitii care vizeaza conectarea cetatenilor europeni prin infrastructuri de inalta performanta

euro_UE.jpg

In cadrul urmatorului buget al UE pe termen lung, aferent perioadei 2021-2027, Comisia Europeana propune astazi reinnoirea Mecanismului pentru interconectarea Europei cu 42,3 miliarde euro, pentru sprijinirea investitiilor in retelele europene de infrastructura din sectorul transporturilor (30,6 miliarde euro), al energiei (8,7 miliarde euro) si din sectorul digital (3 miliarde euro).

Aceasta reprezinta o crestere de 47% comparativ cu perioada 2014-2020[1] si demonstreaza angajamentul UE de a crea o Uniune bine conectata si integrata, in care cetatenii si intreprinderile pot beneficia pe deplin de libera circulatie si de piata unica. Pentru perioada 2021-2027, Comisia propune consolidarea dimensiunii de mediu a Mecanismului pentru interconectarea Europei, cu o tinta de 60% din bugetul acestuia care sa contribuie la realizarea obiectivelor climatice. Aceasta va contribui la consolidarea uniunii energetice, la indeplinirea angajamentelor asumate de UE in temeiul Acordului de la Paris si la intarirea pozitiei de lider mondial a Europei in lupta impotriva schimbarilor climatice.

Vicepresedintele responsabil cu uniunea energetica, Maroš Šefčovič, a declarat: „Dupa incheierea Acordului de la Paris, crearea de legaturi intre sectoare a devenit imperativa. Noul Mecanism pentru interconectarea Europei va permite si mai multe sinergii intre sectoarele transporturilor, energiei si digital, pentru a spori la maximum impactul tranzitiei energetice. Totodata, bugetul majorat al mecanismului si posibilitatea combinarii cu alte instrumente vor ajuta Europa sa ramana intr-o pozitie de prim-plan in ceea ce priveste proiectele inovatoare precum retelele inteligente si stocarea energiei”.

Comisarul pentru politici climatice si energie, Miguel Arias Cañete, a afirmat: „Aceasta propunere va asigura infrastructura necesara pentru tranzitia catre o energie curata si va contribui la atingerea tintelor ambitioase pe care le-am fixat pentru 2030 in materie de clima si energie. Noul program ne va ajuta totodata sa finalizam proiecte strategice, cum este sincronizarea statelor baltice cu reteaua electrica europeana, care sunt esentiale pentru o uniune energetica veritabila”.

Comisarul pentru transporturi, Violeta Bulc, a declarat: „Transporturile sunt un domeniu in care UE aduce beneficii concrete pentru cetatenii sai, si propunem astazi un buget fara precedent pentru imbunatatirea mobilitatii pe continentul nostru. Dorim ca europenii sa calatoreasca in cea mai moderna, mai sigura, mai ecologica si mai conectata retea din lume. Merita pe deplin acest lucru.”

Propunerea Comisiei urmareste o mai buna integrare a sectoarelor transporturilor, energiei si digital, pentru a accelera decarbonizarea si digitalizarea economiei UE. Solutiile de mobilitate curate – cum este mobilitatea electrica – necesita o integrare stransa a sectorului transporturilor cu sectorul energiei. Printre alte exemple se numara mobilitatea autonoma, stocarea energiei si retelele inteligente.

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top