Bugetul UE: investitii de 9,2 miliarde euro in primul program digital de pana acum

ansip_2018.jpg

Andrus Ansip

Comisia Europeana propune miercuri, 6 iunie, crearea primului program Europa digitala si efectuarea de investitii in valoare de 9,2 miliarde euro in vederea alinierii urmatorului buget pe termen lung al UE (2021-2027) la provocarile tot mai mari din domeniul digital.

Prin adoptarea Strategiei privind piata unica digitala, am instituit un cadru de reglementare adaptat erei digitale. Pe langa aceasta strategie, trebuie sa se asigure finantare si investitii la fel de ambitioase in programul Europa digitala pentru imbunatatirea competitivitatii internationale a UE, precum si pentru dezvoltarea si consolidarea capacitatilor digitale strategice ale Europei. Aceste capacitati-cheie vizeaza calculul de inalta performanta, inteligenta artificiala, securitatea cibernetica si competentele digitale avansate, asigurandu-se utilizarea pe scara larga si accesibilitatea acestora in toate sectoarele economiei si ale societatii, atat de catre intreprinderi, cat si de catre sectorul public.

Andrus Ansip, vicepresedinte pentru piata unica digitala, a declarat: „Piata unica digitala ofera cadrul juridic necesar pentru ca cetatenii si intreprinderile sa beneficieze pe deplin de transformarea digitala. Scopul nostru a fost sa propunem un buget al UE care sa fie adaptat provocarilor viitoare: transformarea digitala este luata in considerare in toate propunerile, de la transporturi, energie si agricultura la asistenta medicala si cultura. Pentru a consolida aceasta abordare, propunem astazi sporirea investitiilor in inteligenta artificiala, calculul de inalta performanta, securitatea cibernetica, competentele si guvernarea electronica – toate identificate de liderii UE ca domenii-cheie pentru competitivitatea viitoare a UE.”

Mariya Gabriel, comisarul pentru economie digitala si societate digitala, a precizat: „Primul program digital paneuropean reprezinta un pas important in consolidarea pozitiei de lider mondial detinuta de Europa in ceea ce priveste transformarea digitala. Vom investi in capacitati digitale strategice, cum ar fi inteligenta artificiala, calculul de inalta performanta si securitatea cibernetica, si, ca in cazul tuturor initiativelor noastre digitale, vom acorda un loc central cetatenilor europeni in cadrul programului. Unul dintre principalii piloni ai programului consta in investitii care sa le permita cetatenilor nostri sa dobandeasca competentele digitale avansate de care au nevoie pentru a avea acces la cele mai recente tehnologii digitale si a le utiliza in mod corespunzator.”

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.