Cand se depasesc termenele

Cat de important este sa avem in proiecte o planificare corecta, in asa fel incat lucrurile sa se termine exact atunci cand au fost prevazute sa se termine? Pentru a avea raspunsul la aceasta intrebare, sa analizam un pic tipurile de proiecte si cauzele care le influenteaza si vom vedea cand e posibil sa depasesti un termen si cand nu, cand e bine si cand e gresit.

Primele trei cazuri sunt caracteristice proiectelor cu grad mic de neprevazut, adica acolo unde lucrurile sunt destul de clare de la inceput.

1. Vinde cu orice pret

Uneori termenele sunt intentionat scurtate, din motive comerciale, atunci cand se doreste castigarea unei oportunitati pe baza termenului scurt de livrare. Aceasta este una dintre cele mai periculoase situatii, pentru ca nu intotdeauna termenul scurt poate fi respectat din motive obiective si atunci toata credibilitatea dispare. Aceasta situatie se intalneste in companiile in care procesele de vanzare sunt complet separate de procesele de implementare/realizare/livrare. Depasirea de termen este in acest caz fatala, iar oalele se sparg de obicei in capul implementatorului.

2. Cursa de ogari

In cursele de ogari, acestia alearga dupa un iepure-momeala, care are o viteza indeajuns de mare ca sa nu poata fi ajuns si indeajuns de mica pentru ca ogarii sa nu renunte. Din motive strategice, e posibil sa se impuna termene stranse pentru a pastra ritmul alert de lucru. Depasirea termenelor in acest caz nu este importanta, atata timp cat se mentine sub pragul real de acceptare a intarzierii. Ea face parte din strategia organizationala.

3. E groasa ceata, vai ce ceata deasa, nu mai vad drumul catre casa

Obiectivele insuficient de clare de la inceput sunt un alt motiv de depasire a termenelor. Situatia se intalneste atunci cand avem de-a face cu proiecte clare dar management invers. Adica neclar, sau slab. Incepem treaba si ne prindem mai tarziu despre ce e vorba. In acest caz, termenele se tot imping in fata in speranta ca doar doar se va ajunge la final odata. Pierderea proiectului si a credibilitatii este garantata.

4. Neprevazutul

In cazul proiectelor de cercetare, caracterizate prin grad mare de neprevazut, depasirea termenelor este normala, fie si pentru ca notiunea de termen decade in fata realizarii obiectivelor. Neprevazutul nu se poate elimina niciodata complet, e o lege a naturii. Tot ce se poate face este ca el sa fie luat in calcul, incadrat in proiect si redus. O buna estimare a termenelor se face doar analizand cu mare acuratete toate scenariile posibile si planificand alternative.

About Mircea Predut

Mircea George Predut, 45 ani Absolvent al promotiei 1989 al Facultatii de Automatica si Calculatoare din Institutul Politehnic Bucuresti. Primii zece ani de cariera a lucrat ca programator, analist de business si sef de proiect pentru diverse companii in tara si strainatate, realizand software industrial, comercial si aplicatii complexe de tip ERP/CRM. Urmatorii zece ani a activat ca top manager (CIO si apoi COO) in mediu multinational corporate, construind si conducand echipe performante si gestionand proiecte interne organizationale complexe. In tot acest timp a oferit un inalt nivel de profesionalism in management operational, management de proiect, managementul tranzitiei, managementul schimbarii, imbunatatirea proceselor de business, analiza, controlul si reducerea costurilor. Membru PMI si PMI Romania Chapter din Octombrie 2010, certificat Project Management Professional cu Licenta 1399395/Aprilie 2011 - Aprilie 2014. In prezent este consultant independent ajutand organizatiile de business sa isi creasca ROI-ul si sa implementeze cu eficienta orice fel de operatiuni sau proiecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.