Ajutor de stat de 62 de milioane de lei de la Guvern pentru salvarea Companiei Nationale a Uraniului

bani-716x300.jpg

Romania a notificat Comisia Europeana pentru aprobarea unui ajutor de stat individual de 62 de milioane de lei pentru salvarea Companiei Nationale a Uraniului (CNU), in conditiile in care aceasta societate se afla in imposibilitatea continuarii activitatii, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta initiat de Ministerul Energiei.

“Se autorizeaza Ministerul Energiei sa acorde un ajutor pentru salvare sub forma de imprumut in doua transe, in limita sumei de 62.000 mii lei pe o perioada de 6 luni Companiei Nationale a Uraniului — S.A., care se confrunta cu dificultati economico-financiare majore, la solicitarea acesteia. Ajutorul pentru salvare are ca scop acoperirea de catre Compania Nationala a Uraniului — S.A a necesarului de lichiditati pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de sustinere a activitatilor pentru o perioada de 6 luni in conditii de siguranta nucleara si de mediu si care sa permita analizarea circumstantelor care au generat dificultatile acute si elaborarea unui plan de restructurare adecvat pentru remedierea acestora”, conform proiectului.

Imprumutul se va acorda ulterior emiterii deciziei de autorizare a Comisiei Europene in doua transe: 47,2 milioane de lei si 14,8 milioane de lei. Banii vor proveni din fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului.

Comisia Europeana a fost notificata pe 8 septembrie, dupa ce, in sedinta din 31 august, Guvernul a aprobat Memorandumul cu tema: Acordarea unui ajutor de stat pentru salvare, in suma de 62 milioane lei, pentru acoperirea cheltuielilor curente, in special a celor pentru securizare a activitatilor specifice si inceperea activitatii de restructurare a Companiei Nationale a Uraniului SA.

CNU are ca obiect principal de activitate exploatarea zacamintelor de uraniu, prelucrarea minereurilor rezultate in urma exploatarii, obtinerea de concentrate tehnice de uraniu, octoxid de uraniu (U3O8) si rafinarea acestora. CNU are competenta tehnica si profesionala de a efectua activitati miniere privind resursele/rezervele de uraniu indigene.

In nota de fundamentare, autorii proiectului arata ca principala cauza a situatiei in care se gaseste compania este faptul ca, anul trecut, Nuclearelectrica a reziliat contractul cu CNU pentru achizitia uraniului, in favoarea unei companii canadiene.

Ca urmare a deciziei SNN de reziliere, in decembrie 2015, a contractului comercial incheiat cu CNU pentru furnizarea de pulbere de dioxid de uraniu si imposibilitatii incheierii unui contract cu ANRSPS pentru constituirea stocului de octoxid de uraniu pe anul 2016 la rezerva de stat, CNU se afla in prezent in imposibilitatea continuarii activitatii, nemaivand resursele financiare necesare desfasurarii activitatii si efectuarii platilor catre furnizorii de utilitati, materiale, servicii (paza, servicii de transport feroviar pentru minereu, transport de persoane), bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale, fondul de mediu etc”, se precizeaza in nota de fundamentare.

Totodata, Romania risca sa suporte sanctiuni grave din partea autoritatilor europene, daca CNU nu isi respecta obligatiile de securitate nucleara si de mediu.

“Ca urmare a lipsei resurselor de finantare, CNU se afla in imposibilitatea desfasurarii activitatilor specifice prin care se asigura respectarea obligatiilor de siguranta si securitate nucleara si de mediu, asumate de Romania prin Tratatul EURATOM si TFUE, existand riscul ca, in cazul nerespectarii obligatiilor pe partea de securitate nucleara si mediu, Romania sa fie nevoita sa suporte sanctiuni grave din partea autoritatilor europene si a institutiilor de reglementare din domeniul nuclear, ce pot conduce la pierderea credibilitatii, afectand capabilitatea statului roman de a mai gazdui/dezvolta obiective nucleare pe teritoriul sau”, mai spun initiatorii documentului.

In textul ordonantei se mai arata ca statul roman notifica la Comisia Europeana planul de restructurare in termen de sase luni de la autorizarea ajutorului de salvare, iar ajutorul de stat individual pentru salvare se transforma in ajutor de stat de restructurare care va fi implementat cu respectarea normelor nationale si ale Uniunii Europene in materie de ajutor de stat.

“Pe baza acestui plan de restructurare, Ministerul Energiei, la solicitarea Companiei Nationale a Uraniului — S.A., prelungeste perioada de acordare a imprumutului, conform planului de restructurare, in aceleasi conditii de dobanda si garantii, prin act aditional la conventia de imprumut, pana la data aprobarii de catre Comisia Europeana a planului de restructurare. In cazul neindeplinirii prevederilor privind notificarea planului de restructurare, statul roman va prezenta Comisiei Europene un plan de lichidare”, mai precizeaza documentul citat.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, declara in luna mai ca Guvernul va face toate diligentele pentru ca ciclul nuclear sa fie mentinut, iar CNU are in plan deschiderea de noi exploatari de uraniu.

“Nu se pune problema ca noi sa nu ne putem asigura resursele de energie necesare. Ne vom asigura ca acest ciclu nuclear va fi mentinut. Compania Nationala a Uraniului extrage astazi in jur de 10% din necesarul de consum national, ceea ce inseamna ca restul de livrari le facem din rezerve. Am ajuns aici pentru ca nu am facut la momentul potrivit ceea ce trebuia sa facem. In mod natural, o exploatare se epuizeaza. Orice companie, nu numai in minerit, are anumite rezerve pe masura ce exploateaza, deschide perimetre noi pentru a-si indeplini obligatiile contractuale. Ce ar fi trebuit sa se intample la CNU e ca trebuia sa se deschida noi perimetre. Ultima actualizare a planului de inchidere a actualelor perimetre s-a facut in 2011. Stiam deja care sunt perspectivele actualelor exploatari, cand devin nerentabile si cand trebuie inlocuite cu deschiderea altora noi. Ne aflam azi in situatia data (…) Compania are demarate, la nivel intern, proceduri de deschidere a noi perimetre. In momentul de fata, nu se pune problema unor investitii imediate, pentru ca trebuie luate avize, trebuie facut un nou studiu de fezabilitate etc“, a sustinut Victor Grigorescu.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.