Castelul Corvinilor va fi reabilitat in baza unui contract de 5 milioane de euro, fonduri europene

castelul-corvinilor-hunedoara.jpg

Castelul Corvinilor va intra intr-un proces de reabilitare, gratie unui proiect cu finantare nerambursabila europeana in valoare de aproape 5 milioane de euro castigat de Primaria Hunedoara, contractul pentru inceperea lucrarilor fiind semnat pe 22 ianuarie de primarul Dan Boboutanu si reprezentantii firmei care se va ocupa de punerea in practica a acestuia.

“Acest proiect este cu adevarat cel mai important pentru comunitatea noastra, fiind vorba despre obiectivul turistic vizitat de peste 350.000 de turisti anual, cu o importanta foarte mare la nivel national, dar si in ceea ce priveste comunitatile maghiara si cea germana, care au o chemare catre acest obiectiv turistic”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, cu ocazia semnarii contractului.

Contractul se va derula pe o perioada de 27 de luni, timp in care vor fi reabilitate mai multe parti ale monumentului medieval. Castelul va avea parte de lucrari complexe de consolidare si reabilitare a zonelor afectate, precum si lucrari de restaurare a unor finisaje interioare si exterioare.

“Sunt anumite zone, precum Turnul Neboisa ori Sala Cavalerilor, care prezinta fisuri si va trebui intervenit pentru stabilizarea acestor deficiente si consolidarea respectivului tronson. Vor fi de asemenea o serie de interventii, din acelasi capitol, si asupra Salii Dietei, dupa care vor fi o serie de lucrari de restaurare care vizeaza spatiile interioare ale castelului – si aici ma refer fie la construirea unor tavane si podele disparute de-a lungul timpului, fie la interventia pe peretii camerelor deja existente, vizand inlaturarea mortarelor pe baza de ciment si introducerea unor mortare care sa fie cat mai apropiate de cele originale”, a explicat directorul Muzeului Castelul Corvinilor, Sorin Tincu.

Prin reconstruirea acestor plansee sau podele vor fi reutilizate spatii inaccesibile acum, cum sunt etajele Turnului Alb, care in prezent lipsesc, anexa sufrageriei Bethlen, care are planseul prabusit, parterul Aripii Zolyomi, caruia intr-un anumit segment ii lipsesc podeaua si tavanul.

Intre obiectivele propuse pentru punerea in valoare se numara Turnul pictat sau Turnul Buzdugan, bucataria garnizoanei, turnul de tortura, turnul nou si turnul vechi de poarta, Sala Cavalerilor si Sala Dietei, Turnul Capistrano, Aripa Bethlen.

Valoarea contractului de reabilitare a Castelului Corvinilor se ridica la 21,88 de milioane de lei, din care asistenta financiara nerambursabila reprezinta 98%, adica 21,44 de milioane de lei, Primaria Hunedoara contribuind cu o cota de cofinantare de 2%, adica 437.698 de lei.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.