Cat timp necesita constituirea unei firme

bani_.jpg

timp-firmaBirocratia mare poate crea amanari in procesul de inregistrare a unei firme. Cat timp necesita constituirea unei societati? Potrivit specialistilor, in Romania o firma se poate infiinta in numai 3-5 zile lucratoare. Pentru a usura treaba antreprenorilor Oficiul National al Registrului Comertului a introdus sistemul informatic prin care se poate verifica disponibilitatea denumirii firmei si se pot plati taxele necesare pentru inmatricularea firmei.

Astfel perioada de constituire a unei societati a fost redusa de la cateva saptamani la cateva zile. Insa, expertii in domeniul legal ne avertizeaza ca procedura de obtinere a avizelor si a documentelor oficiale a ramas la fel de complicata. Intreprinzatorii care doresc sa economiseasca timp pot apela la consultanta juridica oferita de un cabinet de avocatura.

Reprezentantii legali cu o vasta experienta in intocmirea dosarelor de inregistrare pot obtine actele necesare pentru inmatriculare in cateva zile. Pe de alta parte, cei care doresc sa economiseasca bani pot intocmi dosarul respectiv fara ajutorul unui avocat. In acest caz obtinerea actelor respective va lua mai mult timp.

In functie de obiectul principal de activitate al firmei pot fi solicitate numeroase documente precum:

  • documentul doveditor pentru rezervarea denumirii firmei;
  • o copie de pe Contractul de Spatiu pentru stabilirea sediului social insotita de o copie de pe actul de identitate al proprietarului; sau in situatia in care nu detineti un imobil pentru a stabili sediul social al firmei, puteti apela la servciul de gazduire sediu social. Aici gasiti mai multe detalii referitoare la acest servciu: http://www.avocat-firme.info/gazduire-sediu-social.html;
  • acordul vecinilor si al asociatiei de locatari/proprietari in cazul in care stabiliti sediul social intru-un apartament;
  • dovada pentru depunerea capitalului social la banca;
  • declartiile pe propria raspundere a asociatilor si a administratorului din care reiese faptul ca persoanele respective indeplinesc toate conditiile pentru a deveni asociatii sau administratorul unei societati comerciale si nu au antecedente penale (autentificate de un notar public);
  • Actul Constitutiv redactat de un avocat si semnat de asociati si administratorul firmei.

Acestea sunt cele mai importante documente oficiale depuse la oficiile Registrului Comertului. Fondatorii intreprinderii vor fi nevoiti sa parcurga toate etapele necesare pentru infiintarea unei firme. Stabilirea sediului social si obtinerea acordului vecinilor si ai asociatiei de locatari necesita timp si rabdare.

Dupa finalizarea obtinerii documentelor necesare se va intocmi dosarul de inmatriculare. Dosarul se va depune la Oficiul National al Registrului Comertului de catre asociati sau de un reprezentant legal imputernicit printr-o procura semnata de fondatorii societatii comerciale. Un judecator delegat din cadrul O.N.R.C. va autoriza sau va respinge decizia infiintarea firmei in 3 zile lucratoare.

Intreprinzatorii vor putea ridica actele de infiintare ale firmei precum: certificatul de inregistrare, certificatele constatatoare care tin locul autorizatiilor (in cazul in care societatea nu desfasoara o activitate care sa aiba un impact negativ asupra mediului), in aproximativ 4 zile. Incepand de la momentul ridicarii acestor documente, intreprinderea isi va putea incepe activitatea.

Insa, potrivit specialistilor asociatii vor fi nevoiti sa faca comanda pentru stampile, facturi personalizate si alte detalii care necesita cateva saptamani. Teoretic in Romania o firma se poate infiinta in cateva zile, insa, este clar ca parcurgerea acestor proceduri necesita ceva mai mult timp si rabdare.

Alte informatii suplimentare:

  • Care sunt costurile totale de infiintare a firmei?
  • Care sunt actele necesare pentru infiintarea unui SRL?
  • Cum pot gazdui sediul social la un cabinet de avocatura?

Aflati pe www.avocat-firme.info.

Acest articol v-a fost oferit de Cabinet de avocatura Leonte Oana Madalina
Web: http://www.avocat-firme.info
Telefon: 0722 236 175
Email: [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.