Ce a aprobat Guvernul: Normele de aplicare pentru amânarea plății ratelor/ Modificarea schemelor de garantare pentru IMM-uri/ Stimulentul pentru medici

7454099-mediafax-foto-alexandru-dobre.jpg

Prima sedinta a guvernului, dupa remanierea ministrilor Transporturilor, Fondurilor Europene si Dezvoltarii, a avut loc, miercuri 17 octombrie 2017, la Palatul Victoria. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Guvernul a aprobat în ședința de joi normele metodologice de aplicare a OUG privind amânarea până la nouă luni a plății ratelor bancare. În aceeași ședință, au fost modificate prin OUG schemele de garantare pentru IMM-uri, pentru a le pune în acord cu cerințele Comisiei Europene, fiind considerate ajutor de stat. Astfel, normele de aplicare pentru creditele IMM au fost citite în primă lectură și urmează să fie adoptate în ședința de luni. Vezi ce s-a mai aprobat.

Reamintim că în urmă cu două săptămâni, Guvernul a aprobat o ordonanță prin care a fost majorat plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri, prin Fondul Naționale de garantare a cerditelor pentru IMM-uri, cu 5 miliarde de lei. Premierul Ludovic Orban spunea atunci că plafonul mai poate fi majorat cu încă 5 miliarde lei, iar dacă este necesar, creșterea se poate duce spre 15 miliarde lei. Sunt garantate credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda este subvenționată 100%, iar garanția funcționează pentru 90% din credite în cazul creditelor până în 1 milion de lei și 80% la creditele de peste 1 milion de lei.

A mai fost discutat și stimulentul pentru medici, acesta urmând să fie decontat din fonduri europene. A fost discutată în primă lectură o ordonanță de urgență în acest sens, urmând să fie adoptată în ședința de luni.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că a cerut Guvernului să identifice fonduri europene pentru a putea plăti un bonus lunar de 500 de euro pentru doctorii și personalul medical care lucrează cu pacienți Covid-19.

De asemenea, a fost aprobată o Ordonanță de Urgență pentru acordarea de zile libere pentru părinți, inclusiv în vacanțe, în situația închiderii școlilor din motive de stare de urgență.

Asociațiile de părinți au cerut Guvernului să modifice hotărârea prin care îi lăsa să stea acasă pe perioada în care sunt închise, adică până la 3 aprilie, când ar începe vacanța de primăvară, și să-i lase… Mai multe detalii aici. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.