Ce spuneti de noile reguli pentru acordarea ajutoarelor de minimis, propuse de ministrul pentru IMM?

Grapini.jpg

GrapiniSaptamana viitoare va intra in sedinta Guvernului un proiect de modificare a HG nr. 274/2013, prin care se acorda ajutoarele de minimis pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM) care desfasoara investitii.

Anuntul a fost facut de ministrul delegat pentru IMM, Maria Grapini, intr-o vizita de lucru la Constanta.

Grapini a explicat si care sunt principalele criterii dupa care vor fi impartiti cei 500 de milioane de lei disponibili pentru acest program:

 • dispare criteriul “primul venit, primul servit”: va exista o perioada de 10 zile in care cei interesati isi pot inscrie proiectele;
 • plafonul maxim pentru ajutorul de minimis va fi de 100.000 de euro (in loc de 200.000, ca pana acum), pentru ca numarul beneficiarilor sa fie mai mare;
 • cofinantarea din partea IMM-urilor va fi de de 10%;
 • dispare obligativitatea ca firmele sa creeze si sa pastreze un anumit numar de locuri de munca; in schimb, sunt punctate mai bine proiectele care creeaza noi locuri de munca, dupa cum urmeaza:
 1. Pentru un loc de munca nou creat: 15 puncte;
 2. Pentru doua locuri de munca: 20 de puncte;
 3. Pentru 3 locuri de munca: 25 de puncte;
 4. Pentru 4 locuri de munca: 30 de puncte;
 5. Pentru 5 locuri de munca: 35 de puncte;
 • Punctajul maxim este de 100 de puncte si poate fi atins, teoretic, doar de microintreprinderi, care primesc 15 puncte doar pentru ca se incadreaza in aceasta categorie; intreprinderile mici primesc 10 puncte iar cele mijlocii – 5 puncte.
 • La punctaj, conteaza si sectorul de activitate:
 1. IMM-urile cu activitati productive primesc 35 puncte;
 2. Cele din sectorul serviciilor/sanatate/asistenta primesc 20 puncte;
 3. Pentru sectorul cercetare se pot acorda 30 de puncte.
 • IMM-urile din zona rurala vor primi un punctaj mare – deocamdata nespecificat.
 • Punctajul minim pentru ca un proiect sa fie aprobat este de 60 de puncte. Proiectele care indeplinesc conditiile de punctaj, insa nu primesc finantare in aceasta sesiune, vor fi pastrate intr-o baza de date in perspectiva unei viitoare suplimentari a bugetului disponibil.
 • Proiectele vor fi notate de un soft specializat, dupa o etapa de 60 de zile in care dosarele vor fi verificate “la mana” daca sunt complete;
 • Institutiile care vor centraliza proiectele depuse vor fi Agentiile de Dezvoltare Regionala sau Oficiile Teritoriale pentru IMM – urmeaza sa se stabileasca exact.

Data la care va fi relansata sesiunea de depunere a dosarelor va fi stabilita si comunicata de Guvern.

Executivul a decis sa schimbe regulile pentru acordarea ajutoarelor de minimis dupa sesiunea dezastruoasa din 28 august, cand sistemul informatic al Ministerului de Finante s-a blocat, starnind nemultumirea intreprinzatorilor si alimentand suspiciunile de frauda asupra acestui program.

10 thoughts on “Ce spuneti de noile reguli pentru acordarea ajutoarelor de minimis, propuse de ministrul pentru IMM?”

 1. Pavel Luminita spune:

  Nu inteleg de ce acum printre altele …sunt excluse de la finantare Intreprinderile nou infiintate…atata timp cat acestea deja functioneaza au deja o activitate buna..si prin aplicarea acestei finantari se pot dezvolta si mai mult si pot crea locuri de munca?
  Aceste IMM-uri deja si-au facut proiectele si-au facut planuri de investitii si chiar au stabilit cu furnizorii date sigure in vederea achizitilor de echipamente si utilaje.????
  Daca activitatea va fi profitabila si kiar mai mult este activitate de nisa in Romania…cererea este destul de mare ..de ce sa nu se finanteze o astfel de societatae..care poate aduce profit la nivel national???

 2. popescu ion spune:

  Nu inteleg de ce d-na Grapini nu se ocupa sa puna ordine in programul gestionat de ministerul ei
  Programul Kogalniceanu lansat cu mare tam tam , anuntat , ca are resurse pentru 1200 de firme , cand colo din luna mai s-au inscris pana in prezent 1700 de firme
  Din luna mai au primit aprobare de principiu in limita bugetului numai primii 500 inscrisi , din care cred ca 200 sunt respinsi din cauza documentatiei ,respinsi de Agentia IMM , IAR RESTUL SUNT SPRE APROBARE LA BANCA
  Pana la aceasta data , cei 300 cu aprobare trimisi la banca nu se cere clar cati au primit de la banca avizul , cred ca daca au primit maxim 200 sa ia credite cu dobanda subventionata , si nu se ia nici o masura sa dea drumul la cei inscrisi peste numarul on line 500 , care au aprobare in afara bugetului
  Deci , nu se ia nici o masura , suntem in octombrie si programul Kogalniceanu lansat cu mare tam tam , nu are nici un efect , iar d-na Ministru da mereu interviuri si se ocupa de alte programe cum este cel de minimis , cand cel din ograda ei este blocat din luna mai
  Asa vrea sa faca si cu programul de minimis , atunci mai bine lipsa
  Am vazut pe un post ca d-l Ponta vrea sa o remanieze, daca asa lucreaza ,mai bine lipsa

 3. Gabriel spune:

  Microintreprinderile inteleg ca vor primi punctaj suplimentar !!! De ce oare se uita ca Microintreprinderile tocmai pe ADR uri au schema separata dar noi nu putem uita ca firmele noi infiintate sunt eligibile si practic…aceste microintreprinderi (0-9) salariati . De ce nu au disparut firmele nou infiintate ca si eligibile?Tragem concluzie cu totii. In plus , ca tot veni vorba de microintreprinderi(<=9 salariat), pe programul dedicat amintit mai sus pot accesa pana la 200.000 eur iar IMM urile (240+9 salariati) pe aceast program vor primi pana la 100.000 eur………… De ce se puncteaza mediul rural??? Ce legatura are mediul rural cu acest program ? NU au si ei iarasi program dedicat? Criteriile? facute de oameni care nu au legatura cu acest subiect si care desigur au pus pe hartie tot felul de probleme pe care le au auzit ei , asa , in mass media, pe la prieteni, etc, etc adica niste surse de informare asupra necesitatilor…care pozitioneaza acest program acolo unde il vedem cu totii.

 4. Marin Pricopie spune:

  In sfirsit se trece in normalitate. Ideile noi le consider a fi bune iar pentru o microintreprindere 100,000 Euro sint chiar bineveniti. Pe cind se merge mai departe cu un anunt clar de deschidere de sesiune pentru depunere dosare la minister? O data cit de cit certa, noiembrie, decembrie sau ianuarie dar sa avem si noi o idee sa ne putem aranja lucrurile.

 5. Crăciun Alexandru spune:

  Ar trebui sa se puncteze si impozitele plătite la stat raportate la cifra de afaceri , pentru ca o companie serioasa plătește si impozite .

 6. Puiu spune:

  Dna Grapini
  De ce nu acordati ajutorul de Minimis . si societatilor care se afla in insolventa , si care au plan de reorganizare in domeniul agricol cu angajare de personal?
  In felul acesta ati salva mii de societati care sunt in dificultate si nu pot lua credite bancare si nici nu pot sa vanda din actiive , in lipsa de clienti . Eu ma aflu in aceasta situatie . Nu am credite Bancare , dar am o restanta la Finante de aprox 40.000 Ron restanta de la forfetarul lui BOC, care de la 4000 lei am fost indexat cu 40.000.Ron.

 7. Vio spune:

  O luam de la coada:
  1. IMM-urile cu o activitate serioasa sa se finanteze singure,de ce ar avea nevoie de ajutor??
  2. Si afara se stimuleaza activitatile noi tocmai ptru cei tineri si fara prea multa experienta si pentru a crea locuri de munca.
  3. Nu inteleg scaderea plafonului maxim pentru ca o finantare de max.100.000 euro nu prea este serioasa si nu poate crea o activitate care sa faca si locuri de munca!!
  4. Eliminarea nr. de locuri de munca care era aberanta (incerc sa fac o activitate profitabila cu utilaje modern iar eu maresc nejustificat nr. de locuri de munca de dragul ajutorului??
  5. Punctajul ptru activitate productive, intr-adevar ft.buna,ptru ca activitati comerciale avem destule si nu putem crede ca putem redresa economia prin comert!

 8. Mihai Costa spune:

  Din ceea ce se vede, va fi un minimis `reloaded`.
  Criteriile despre care se face vorbire nu au rezultat in urma unei proceduri transparente de consultare cu potentialii beneficiari si nici nu au fost publicate spre consultare pe site-ul ministerului de resort.

  Care este logica pentru care se puncteaza mai mult microintreprinderile decat intreprinderile mici si mijlocii, in general firme cu experienta in domeniul lor de activitate, cu capacitate tehnica si financiara de implementare a unui astfel de proiect? Mai mult ca sigur cele mai multe microintreprinderi care vor obtine punctaj mai mare vor fi start-up-uri (probabil ale clientelei politice).

  De ce nu se da o sansa unor firme (intreprinderi mici si mijlocii) care au demonstrat ca au o buna capacitate de management a unei afaceri pana acum?
  Vrem sa cream si sa mentinem locuri de munca dar ii depunctam tocmai pe cei care au demonstrat acest lucru, in favoarea unor povesti frumos impachetate si sustinute de finantator (prin punctaj).

  Care este logica pentru care intreprinderile din mediul rural sunt mai bine punctate, in conditiile in care acolo au existat alocari prin Masura 312 a PNDR mult mai mari decat alocarile pentru mediul urban prin DMI4.3 al POR? Nu ar terbui ca finantatorul sa aiba in vedere aceste aspecte?

  Am observat ca se puncteaza consistent activitatea de cercetare. Oare toate fondurile alocate cercetarii prin POS CCE au fost absorbite si toate rezultatele cercetarii se pot observa deja in economia reala? Sunt pentru stimularea cercetarii dar este absolut ridicola abordarea prezentata in propunerea de grila de punctaj. In domeniul cercetarii sunt alte ministere care ar trebui sa se pronunte. Ce expertriza trebuie sa aiba evaluatorii pentru a spune daca un proiect de cercetare este bun sau nu?

  In fine, nu se face deloc vorbire despre o sustinere pe baze deja verificate a firmelor cu activitate economica serioasa: sa se coreleze marimea grantului la care pot avea acces cu nivelul taxelor si impozitelor platite de acestea in ultimii X ani (unde X ar trebui corelat cu anul sau anii de implementare + anii de monitorizare). Ar mai terbui corelata marimea grantului cu numarul de locuri de munca nou create, intr-o maniera similara Masurii 312 a PNDR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.