Ce sunt obiectivele SMART

minge1.jpg

SMART este un acronim al caracteristicilor considerate esentiale in formularea obiectivelor si anume: specifice, masurabile, accesibile, relevante si incadrate in timp.

Utilizarea obiectivelor SMART in scrierea planului de afaceri are rolul de a va ajuta sa pastrati planul de afaceri cat mai scurt, clar si focusat pe obiectivele generale ale afacerii. In acelasi timp, realizate corect, acestea au rolul de a oferi repere constante in evaluarea rezultatelor obtinute pe parcurs.

Ce inseamna fiecare dintre ele si cum va ajuta in creionarea planului de afaceri:

Specific – furnizeaza informatii despre caracteristicile specifice unui anumit obiectiv . Obiectivul indica exact ceea ce se doreste sa se obtina si nu lasa loc de interpretari.

Pentru a verifica daca un obiectiv este sau nu Specific, utilizati intrebari precum:

  • Cine este implicat?
  • Ce anume dorim sa obtinem?
  • Cand trebuie facut?
  • Unde este realizat?
  • Care sunt cerintele si limitarile?
  • De ce este nevoie sa facem asta?

Nu este obligatoriu ca un obiectiv sa raspunda la toate intrebarile de mai sus in acelasi timp.

De exemplu, faptul ca va propuneti sa va cresteti cifra de afaceri este un obiectiv cat se poate de ambiguu, pentru ca nu da posibilitatea unei forme de evaluare. Pentru a fi specific, obiectivul ar trebui sa sune cam asa: „Cresterea cu 10 % a cifrei de afaceri pe piata Iasului intr-un termen de 6 luni”.

Masurabil – prezinta aspecte cantitative si calitative ale unui obiectiv care pot fi masurate cu unitatile de masura cunoscute. Un obiectiv care nu are o modalitate de masurare este ca un meci de fotbal in care nimeni nu tine scorul: toata lumea alearga dar nimeni nu stie cine a castigat. Cifrele sunt o parte esentiala din afacere, iar atasand cifre concrete obiectivelor aveti posibilitatea monitorizati progresului atingerii lor.

Pentru a verifica daca un obiectiv este sau nu Masurabil, utilizati intrebari precum:

  • Cat de mult(a)?
  • Cat de multi(e)?
  • Cand voi sti ca a fost indeplinit? (…)

Citeste continuarea articolului pe Plandeafacere.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.