Denumirea oficiala a proiectului: Centru pentru sustinerea traditiilor bucovinene
Sursa de finantare: Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 1 – Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere, Domeniul major de interventie 1.1 – Planuri integrate de dezvoltare urbana
Valoare totala: 7.514.625,55 lei
Valoare nerambursabila: 3.745.670,50 lei
Un atu major al Bucovinei il reprezinta conservarea traditiilor, obiceiurilor si mestesugurilor populare. Initiatorii proiectului au inteles ca acestea pot fi principalele motoare economice ale zonei. Insa, intr-o lume dinamica, in plina schimbare, doar pastrarea acestui capital etnic si cultural nu este suficienta.
Astfel, Centrul pentru sustinerea traditiilor bucovinene face un pas mai departe: ofera sprijin concret mestesugarilor locului pentru a-si transfera experienta si talentul in zona afacerilor. In felul acesta, traditiile vor capata o componenta de profitabilitate financiara care, pe viitor, va incuraja schimbul de generatii in bransa.
In plus, Centrul este menit sa devina un punct de atractie culturala si educationala pentru localnici si vizitatori, prin introducerea unui nou concept: vizitatorii vor putea fi martori, in timp real, la actul creativ.
Valoarea totala a proiectului a fost de peste 7,5 milioane de lei, dintre care fonduri nerambursabile de peste 2,75 milioane de lei.
Banii au fost investiti in construirea unui sediu, pe strada Universitatii. Cladirea, compusa din demisol, parter, doua etaje si mansarda, va gazdui spatii tehnice, arhiva, puncte de informare turistica, sali de conferinte si multimedia, spatii expozitionale, ateliere mestesugaresti destinate productiei de obiecte traditionale: pictura de icoane, prelucrarea lemnului, pie larie, ceramica, tesaturi.
O alta caracteristica a acestui proiect este aceea ca spatiul destinat atelierelor este delimitat cu pereti transparenti, iar procesul de productie va fi observat in mod direct de catre vizitatori, iar obiectele create vor fi expuse in spatiile expozitionale de
la mansarda centrului.
„Obiectivul este finalizat, insa mai sunt unele activitati de punere in functiune a instalatiilor de ventilatie si a celor de incalzire. Celelalte lucrari sunt gata, de aceea sper ca foarte curand Centrul de conservare a traditiilor populare va fi dat in folosinta”, a declarat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.
Initiatorii prognozeaza ca centrul va aduce imbunatatirea infrastructurii de afaceri si a serviciilor specifice domeniului mestesugurilor traditionale, dezvoltarea activitatilor economice prin valorificarea potentialului mestesugurilor traditionale si a turismului si crearea de locuri de munca.
Sursa: Revista Regio