Succesul invatamantului profesional si tehnic

 

Peretii scolii sunt ticsiti cu imagini ale promotiilor care au iesit de pe bancile acestei institutii. Colegiul Tehnic „Mircea Cristea” din Brasov are o lunga istorie. Cu mai putin de doua decenii in urma se numea scoala „Tractorul”, deoarece aici se pregateau tinerii care erau apoi angajati de renumita fabrica omonima, aflata peste drum.

Vremurile s-au schimbat, iar fabrica „Tractorul” nu mai este si nici elevii vechiului liceu cu scoala profesionala nu mai sunt angajati de uzine. Invatamantul din Romania a cunoscut mari schimbari, iar scolile profesionale, ca si celelalte institutii scolare, s-au lovit de problema lipsei de fonduri. In timp, salile de curs s-au degradat, ca si echipamentul tehnic, iar atelierele scolare au ajuns in ruine.

Timpul, insa, le schimba pe toate, atunci cand exista vointa si sprijin adecvat. Dupa intrarea in noul mileniu, fata Colegiului Tehnic „Mircea Cristea” din Brasov s-a schimbat radical, datorita infuziei de fonduri nerambursabile. A fost schimbat sistemul de incalzire, au fost renovate clasele, au fost achizitionate calculatoare, aparatura multimedia si diferite echipamente pentru ateliere.

S-a asigurat amenajarea unor noi ateliere si, pana la urma, elevii au dobandit conditii mai bune de invatatura, iar atractivitatea institutiei de invatamant a crescut. Cu atat ai mult cu cat s-a introdus si noua curricula scolara, prin care „invatarea este centrata pe elev”.

In cadrul Colegiului Tehnic „Mircea Cristea” din Brasov chiar si profesorii urmeaza cursuri, pentru a se instrui asupra noilor metode de predare. Aceasta scoala este si centru de resurse pentru pregatirea profesorilor de la scolile cu profil mecanic din Regiunea de Dezvoltare Centru. Aici, de doua ori pe luna au loc cursuri de instruire pentru personalul didactic.

Desi multi elevi nu mai sunt atrasi spre invatamantul tehnic si profesional, pentru ca nu mai inteleg ce oportunitati le ofera, Colegiul Tehnic „Mircea Cristea” din Brasov devine tot mai cunoscut in judet, deoarece, conform unor statistici locale, aproape 90% din absolventi se angajeaza, chiar in primele luni de la terminarea cursurilor la intreprinderile cu care intra in contact chiar de pe bancile scolii.

Pana la urma, institutia de invatamant s-a adaptat la realitatile economice din zona, oferind pietei muncii calificarile cerute de agentii economici cu care conducerea colegiului a incheiat parteneriate si acorduri. Si inainte vreme elevii urmau cursuri practice in productie inca din clasa a X-a, dar in ultimii ani ei sunt curtati de o fabrica germana de componente de masini unelte.

Absolventii cu inalta calificare, cunoscatori ai procedurilor de lucru cu strungurile comandate numeric sunt cei mai „vanati”. In aceasta firma, „care arata ca o farmacie”, tinerii brasoveni intra cu sfiala dar si speranta, pentru un viitor mai bun. In conditiile globalizarii si beneficiind de un important sprijin nerambursabil, Colegiul Tehnic „Mircea Cristea” din Brasov a putut sa introduca discipline de invatamant care necesita mijloace moderne de predare, cum sunt studiul avansat al limbii germane si engleze, cu specific tehnic, desenul tehnic asistat de calculatoare, sau tehnicile avansate de sudura.

Angajatorii straini se orienteaza catre piata fortei de munca din Romania, deoarece aici gasesc muncitori bine pregatiti si care se specializeaza cu succes in strainatate. Sau, chiar la colegiul brasovean, prin alte proiecte cu finantare nerambursabila se organizeaza cursuri de instruire pentru someri, care se reprofileaza pe noi meserii.

Asa arata acum unul dintre cele 111 proiecte de invatamant tehnic si profesional finantate de Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei, prin programul Phare CES. Colegiul Tehnic „Mircea Cristea” din Brasov a beneficiat de finantare in cadrul proiectului „Lucrari de reabilitare a scolii”, obtinand 173.426 euro prin programul Phare, in proportie de 75% de la UE si 25% prin cofinantare de la bugetul de stat.

Sursa: Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top