Cercetatorii de elita aflati la inceputul carierei vor primi fonduri europene

cercetare-fonduri-europene.jpg

Consiliul European pentru Cercetare (ERC) a anuntat pe 10 septembrie selectionarea a 536 de cercetatori de elita aflati la inceputul carierei care vor benefica de fonduri in valoare totala de aproape 800 de milioane EUR. Granturile ERC destinate cercetatorilor debutanti (ERC Starting Grants), in valoare de pana la 2 milioane EUR per proiect, vor permite celor mai promitatori oameni de stiinta sa dezvolte idei inovatoare in domeniul cunoasterii si sa-si creeze propriile echipe de cercetare implicand peste 3 000 de doctoranzi si postdoctoranzi, promovand astfel formarea unei noi generatii de elite stiintifice in Europa.

In cadrul acestei campanii de acordare de granturi, cea mai importanta pe care a organizat-o vreodata, ERC va sprijini cercetatori de 41 de nationalitati din 21 de tari europene. Proiectele selectionate acopera o gama larga de teme, de la impacturile sociale ale cooperarii transmediteraneene in domeniul energiei din surse regenerabile, pana la aparate auditive bazate pe laser si la tehnologii de teledetectie pentru lucrari de geniu civil.

In cadrul acestui ultim concurs, au fost depuse 4 741 de candidaturi, cu 16% mai mult decat anul trecut, ceea ce demonstreaza cresterea popularitatii granturilor ERC si a nivelului de informare in legatura cu acestea. Dintre propunerile selectionate, 44% se incadreaza in categoria “Stiinte fizice si Inginerie”, 37% in categoria “Stiintele Vietii”, iar 19% in categoria “Stiinte Sociale si Umaniste”.

Varsta medie a cercetatorilor selectionati este de aproximativ 37 de ani. Dintre acestia, 24% sunt femei, un procent mai mare decat cel de anul trecut (21%). Beneficiarii granturilor au fost selectionati pe baza unor evaluari inter pares realizate de 25 de comisii formate din oameni de stiinta de renume din intreaga lume. Singurul criteriu de selectie este excelenta.

Granturile ERC pentru cercetatorii debutanti sunt destinate cercetatorilor de elita aflati la inceputul carierei, de orice nationalitate ar fi ei, cu conditia sa locuiasca sau sa fie dispusi sa se mute in Europa. Valoarea totala a unui grant este de pana la 2 milioane de EUR pentru o perioada de maximum 5 ani. Majoritatea candidatilor castigatori isi desfasoara activitatea in Regatul Unit, Germania si Franta.

Bugetul granturilor pentru cercetatorii debutanti a crescut de la 670 de milioane EUR in 2011, la aproape 800 de milioane EUR, ceea ce reprezinta o crestere de 19,4%. ERC, cea mai noua si mai inovatoare componenta a celui de-Al saptelea program-cadru pentru cercetare al UE (PC7), dispune de un buget de 7,5 miliarde EUR pentru perioada 2007-2013. In noul program-cadru “Orizont 2020” (2014-2020), Comisia Europeana a propus o crestere considerabila a bugetului ERC la peste 13 miliarde EUR.

Context

Creat in 2007 de catre UE, Consiliul European pentru Cercetare este prima organizatie paneuropeana de finantare a cercetarii de frontiera. Obiectivul sau este de a stimula excelenta stiintifica in Europa prin incurajarea concurentei pentru finantare intre cei mai buni si mai creativi cercetatori, de orice nationalitate sau varsta. De asemenea, ERC se straduieste sa atraga in Europa cercetatori din intreaga lume. ERC finanteaza cercetatori debutanti de elita (ERC Starting Grants), oameni de stiinta eminenti care au deja o cariera independenta (ERC Consolidator Grants) si lideri consacrati ai activitatilor de cercetare (ERC Advanced Grants). Aceste fonduri substantiale se acorda pe baza unor evaluari inter pares si pot ajunge la maximum 2 milioane EUR in cazul granturilor pentru cercetatorii debutanti, 2,75 milioane EUR in cazul granturilor de consolidare si 3,5 milioane EUR in cazul granturilor pentru cercetatorii consacrati.

ERC functioneaza pe baza unei abordari “ascendente”, care lasa initiativele la latitudinea cercetatorilor, permitandu-le astfel sa identifice noi oportunitati in orice domeniu de cercetare.

ERC este condus un consiliu stiintific format din 22 de oameni de stiinta si academicieni de elita, presedinte fiind prof. Helga Nowotny. Agentia Executiva a Consiliului European pentru Cercetare implementeaza programul specific “Ideas”, iar directorul acesteia este Pablo Amor.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.