In 2007, sprijin financiar de maxim 120 de milioane de lei pentru sectorul zootehnic

In anul 2007, crescatorii de animale vor beneficia de sprijin financiar in limita sumei totale de 120 de milioane de lei, reprezentand plati nationale directe complementare si de 300 de milioane de lei pentru ameliorarea efectivelor de animale.

Sprijinul financiar se acorda producatorilor agricoli, persoane fizice sau juridice, care detin, cresc si exploateaza animale de productie, inregistrate in sistemul national.

Astfel, prima pe tona de lapte, pentru exploatatiile care detin cota de lapte, este de 148 de lei, prima pe cap de animal pentru bovinele femele care alapteaza este de 400 de lei, prima speciala pe cap de animal pentru vitele tinere, crescute pentru carne, este de 400 de lei, prima de sacrificare pe cap de animal pentru bovine este de 150 de lei, iar prima pe cap de animal pentru oi sau capre la fatare este de 35 de lei.

Sprijinul financiar acordat producatorilor agricoli in domeniul zootehniei are drept scop realizarea cotei de lapte alocate Romaniei, sprijinirea crescatorilor care nu detin cota de lapte, pentru a se orienta spre productia de carne de vita si dezvoltarea sectorului de crestere a oilor si caprelor.

Guvernul a mai aprobat, de asemenea, un sprijin financiar de 300 milioane lei pentru ameliorarea efectivelor de animale si imbunatatirea calitatii productiilor zootehnice, pentru anul 2007.

Astfel, pentru sustinerea ameliorarii populatiilor de animale au fost alocate peste 6,82 de milioane de lei, pentru imbunatatirea calitatii produselor de origine animala – peste 288 de milioane de lei, iar pentru producerea si comercializarea produselor apicole – cinci milioane de lei.

Sprijinul financiar urmareste imbunatatirea calitatii laptelui de vaca destinat procesarii, a calitatii carcaselor de porcine si bovine, cresterea greutatii la sacrificare a puilor de carne, precum si cresterea cantitatii si calitatii productiei de miere.

Crescatorii de pasari vor beneficia in acest an de o subventie de 1,6 lei pentru fiecare pui de carne, valorea totala a sprijinul destinat crescatorilor de pui de carne fiind de 114,7 milioane de lei in 2007.

Crescatorii care vor sa evalueze performanta oilor si a caprelor vor fi sprijiniti cu 0,5 lei, 0,8 lei sau un leu pe cap de animal, suma totala fiind de 613.000 de lei. Subventiile vor fi acordate pentru doua tipuri de activitati, respectiv pentru ameliorarea populatiei de animale si pentru imbunatatirea produselor alimentare de origine animala. Platile vor fi acordate pentru controlul performantei de productie de lana si piei la oi – 0,5 lei, respectiv un leu pe cap de animal si al performantei de productie de carne de oaie si de capra – 0,80 lei. Testarea masculilor de reproductie va fi finantata cu 1.000 lei pentru fiecare tauras si 50 lei pentru berbeci sau tapi.

Testarea in vederea autorizarii sistemelor de clasificare a carcaselor va primi 800 de lei pe cap de animal, valoarea totala a sprijinului fiind de 100.000 de lei.

Subventia de 0,3 lei pe litru de lapte, conform cu normele europene, acordata in 2006, va fi mentinuta si in 2007.

Pentru scroafele din fermele comerciale, la prima fatare, vor fi acordati cate 150 de lei pe cap de animal.

Pentru sectorul apicol vor fi alocate fonduri in valoare totala de 12 milioane de lei, destinate subventiilor pentru familiile de albine – 20 de lei pentru fiecare familie, achizitionarii de medicamente – cinci lei pe familie si repopularea in stupi – 15 lei pe matca.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.