Cerere de propuneri de proiecte “Europa Creativa”, subprogramul Cultura

por-ghid-finantare.jpg

Comisia Europeana a deschis recent cererea de propuneri de proiecte “Schema de mobilitate pentru artisti si/sau profesionisti din domeniul culturii” din cadrul programului european „Europa Creativa”, subprogramul “Cultura”.

Status: INACTIV
Depunere: 27 septembrie 2019
Buget: 1.500.000 euro

Programul “Europa Creativă” acordă cofinanţări pentru proiecte care privesc conservarea și apărarea diversității culturale și lingvistice a Europei și consolidarea competitivității sectoarelor culturale și creative din Europa.

Mobilitatea artistică și culturală a atras atenția atât la nivelul Uniunii Europene, cât și la nivel național. Mobilitatea a fost întotdeauna o prioritate politică în cadrul „Agendei europene pentru cultură” și o componentă crucială a programului „Europa creativă”. Recent, miniștrii pentru cultură au solicitat în mod explicit Comisiei Europene să investigheze posibilitatea instituirii unei acțiuni specifice de mobilitate pentru artiști și profesioniști din domeniul culturii.

Această cerere de propuneri este a doua inițiativă a Comisiei Europene pentru organizarea mobilității pentru artiști, în conformitate cu Programul anual de lucru din 2019 pentru implementarea programului „Europa creativă”.

Prima inițiativă este schema-pilot „i-Portunus”, care este în curs de implementare, în urma unui apel pentru oferte, de către un consorțiu condus de Institutul Goethe. Beneficiarii selectați în cadrul acestui apel de propuneri sunt rugați să examineze proiectul i-Portunus curent și să se bazeze pe acesta. În plus, beneficiarii vor avea acces la recomandările, portalul electronic, formularele electronice și alte instrumente elaborate de proiectul i-Portunus, inclusiv numele și sigla care vor fi transmise Comisiei Europene până la sfârșitul lunii februarie 2020.

Obiective

Obiectivul general al prezentului apel de propuneri este de a dezvolta și implementa propriile acțiuni individuale de mobilitate pe termen scurt, prin furnizarea de sprijin financiar artiștilor și/sau profesioniștilor culturali și de a face recomandări Comisiei. Rezultatele tuturor proiectelor vor fi luate în considerare de către Comisia Europeană în dezvoltarea unei acțiuni permanente în cadrul Programului „Europa Creativă” 2021-2017 dedicat sprijinirii mobilității artiștilor și profesioniștilor culturali.

Obiective specifice:

  • Testarea unui program de mobilitate viabil și eficient pentru artiștii și profesioniștii culturali care ar completa programele de mobilitate existente la nivel local, regional și/sau național;
  • Formularea unor recomandări politice către Comisia Europeană, Parlamentul European și statele membre pentru punerea în aplicare integrală a unui astfel de program în următoarea generație de programe comunitare.

Priorități:

  • Comunicarea și diseminarea oportunităţilor de finanțare pentru mobilitatea artiștilor și/sau a profesioniștilor culturali;
  • Implementarea oportunităţilor de finanțare pentru mobilitatea artiștilor și/sau a profesioniștilor culturali;
  • Analiză și recomandări privind oportunităţile de finanțare pentru mobilitatea artiștilor și/sau a profesioniștilor culturali.

Buget si depunere

  • 1.500.000 euro
  • 27 septembrie 2019 (ora 17:00 la Bruxelles)

Beneficiari eligibili

Organizații non-profit (private sau publice); autoritățile publice (naționale, regionale, locale); organizații internaționale; universități; instituții de învățământ; centre de cercetare; entități care realizează profit (criterii de eligibilitate suplimentare in textul oficial al cererii) .

Instituție responsabilă:

Comisia Europeană
Agenṭia Executivă pentru Educaṭie, Audiovizual ṣi Cultură (EACEA)
Avenue du Bourget 1
J59 B-1049 Bruxelles
Întrebările privind această cerere de propuneri de proiecte pot fi trimise la: [email protected]
Pentru detalii tehnice sau dificultăṭi de completare a formularului online de aplicare,
adresa de contact este [email protected]

DOCUMENTATIE

Website

Ghidul solicitantului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.