Comisia europeana a lansat cererea de propuneri – EACEA/05/2017; Programul de mobilitate universitara intra-africana.
Obiectivul general al programului este promovarea dezvoltarii durabile si, pe termen mai lung, reducerea saraciei prin cresterea fortei de munca cu formare si calificare de inalt nivel profesional in tarile din Africa.
Obiectivul specific al programului este acela de a imbunatati aptitudinile si competentele studentilor si ale personalului din universitati prin cresterea mobilitatii intra-africane. Intarirea colaborarii intre institutiile de invatamant superior din tarile din Africa va creste accesul la invatamantul de calitate si ii va incuraja pe studentii africani sa urmeze studii postuniversitare pe acest continent, oferindu-le aceasta posibilitate. In plus, mobilitatea personalului (academic si administrativ) va creste capacitatea de cooperare la nivel international a institutiilor de invatamant superior din Africa.
Mai exact, obiectivele programului sunt urmatoarele:
(a) sa contribuie la cresterea calitatii invatamantului superior prin promovarea internationalizarii si armonizarii programelor si planurilor de studii in cadrul institutiilor participante;
(b) sa permita studentilor, personalului academic si altor angajati sa beneficieze din punct de vedere lingvistic, cultural si profesional de pe urma experientei dobandite in contextul mobilitatii in alte tari africane.
Solicitantii eligibili si componenta parteneriatului
Parteneriatul trebuie sa cuprinda minimum patru si maximum sase institutii de invatamant superior din Africa (inclusiv institutia solicitanta) si un partener tehnic din UE.
Solicitantii si partenerii eligibili sunt institutiile de invatamant superior din Africa care ofera cursuri la nivel postuniversitar (nivel masterat si/sau doctorat) permitand obtinerea unei calificari recunoscute de autoritatile competente din tarile lor. Sunt eligibile doar institutiile de invatamant superior acreditate de autoritatile nationale de resort din Africa. Filialele institutiilor de invatamant superior din afara Africii nu sunt eligibile.
Partenerul tehnic trebuie sa fie o institutie de invatamant superior dintr-un stat membru al UE, careia i s-a acordat Carta Erasmus pentru invatamantul superior.
Activitati eligibile si durata acestora
Proiectul va presupune organizarea si punerea in practica a unor programe de mobilitate pentru studenti si pentru personalul universitar, in cadrul unor programe de masterat si de doctorat de inalta calitate, precum si oferirea unor cursuri/sesiuni de formare si a altor servicii pentru studentii straini si a unor misiuni de predare/formare si cercetare, inclusiv alte servicii, pentru personalul din tarile care participa la proiect. Mobilitatea trebuie sa se desfasoare exclusiv intruna dintre tarile eligibile vizate de prezenta cerere de propuneri.
Durata proiectului trebuie sa fie de 60 de luni.
Criterii de atribuire
Toate cererile vor fi evaluate de experti externi, in conformitate cu urmatoarele trei criterii de atribuire:
Pentru a fi propuse spre finantare, propunerile trebuie sa acumuleze cel putin 50 de puncte dintr-un total de 100.
Buget si valoarea subventiilor
Suma totala orientativa disponibila pentru prezenta cerere de propuneri este estimata la 9 900 000 EURO si ar trebui sa permita aproximativ 350 de fluxuri de mobilitate.
Fiecare subventie va fi cuprinsa intre 1 000 000 EUR (valoare minima) si 1 400 000 EUR (valoare maxima).
Subventia acordata de UE consta din sume forfetare pentru organizarea programului de mobilitate si din costuri unitare pentru punerea in practica a acestuia.
Depunerea propunerilor si termenul de depunere
Termenul de depunere a cererilor pentru Programul de mobilitate universitara intra-africana este 2 mai 2017, ora 12.00 (la pranz), ora Europei Centrale.
Cererile de subventii trebuie trimise prin formularul electronic (eForm) si anexele sale concepute special in acest scop, disponibile pe site-ul Agentiei Executive pentru Educatie, Audiovizual si Cultura.
Numai cererile electronice (eForm, inclusiv anexele) vor fi considerate cereri oficiale valabile.
In plus, solicitantii trebuie sa transmita un exemplar al cererii prin e-mail (eForm, inclusiv anexele), indicand in mod clar numarul de inregistrare a proiectului primit la transmiterea formularului electronic, la urmatoarea adresa: [email protected].
Vor fi acceptate numai cererile trimise pana la termenul de depunere si in conformitate cu cerintele mentionate in cererea de propuneri. Nu se vor accepta cererile trimise doar prin e-mail.
DOCUMENTATIE
Puteti descarca urmatoarele documente utile:
[caseta-final-fise]
Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: Jurnalul European al UE