Programul european „Orizont 2020” – Transformari socio-economice si culturale in contextul celei de-a patra revolutii industriale

Horizon-2020-logo-396x180.jpg

Comisia Europeana a deschis recent o noua cerere de propuneri de proiecte in cadrul programului „Orizont 2020”, componenta „Provocari societale”.

Obiectiv general

Scopul cererii este de a aborda provocarile legate de originea si efectele socio-economice si culturale complexe din Europa ale celei de-a patra revolutii industriale, in contextul globalizarii si al digitalizarii, si de a oferi optiuni politice alternative. Activitatile de cercetare si inovare vor oferi noi dovezi si optiuni de politica pentru a atenua sau sprijini aceste transformari in vederea cresterii diversitatii culturilor si a legaturilor sociale, a potentialelor sociale si culturale ale Europei existente sau emergente, precum si consolidarea caracterului social, cultural si economic al celei de-a patra revolutii industriale, daca este cazul. Prin urmare, acestea vor contribui la promovarea prosperitatii si a culturii echitabile si durabile, in sens larg, prin evaluari stiintifice obiective, inovare sociala, culturala si tehnologica, co-creatie si solutii de jos in sus. Activitatile cererii vor contribui, de asemenea, la indeplinirea obiectivelor Anului european 2018 al patrimoniului cultural si ale ONU privind dezvoltarea durabila.

Tematici

DT-TRANSFORMATIONS-02-2018-2019-2020: „Impactul transformator al tehnologiilor ,revolutionare asupra serviciilor publice” – actiuni de inovare si cercetare (RIA, acronim in engleza), buget de 7.000.000 euro. Utilizarea tehnologiilor revolutionare (cum ar fi tehnologia block-chain, analize ale bazelor mari de date, Internetul obiectelor, realitatea virtuala, realitatea augmentata, inteligenta artificiala, tehnici algoritmice, simulari si jocutiuni) in administratii publice, bunuri publice, guvernare publica, angajamentul public, parteneriatele public-privat, parteneriatele sectorului public cu cel tertiar si evaluarea impactului politicilor care se dezvolta pot fi foarte benefice. Cu toate acestea, impactul real al acestor tehnologii si modurile in care acestea pot perturba/revolutiona peisajul existent al serviciilor publice, respectiv procedurile legale, si pot inlocui solutiile si procesele actuale sunt in mare masura necunoscute. Propunerile ar trebui sa puna in aplicare (intr-o varianta pilot) tehnologia respectiva si ar trebui sa angajeze parteneri multidisciplinari, parti interesate si utilizatori sa examineze modul in care tehnologiile emergente pot avea impact asupra sectorului public (inclusiv impactul asupra functionarilor publici si relatia dintre serviciile publice si cetateni) si sa exploreze intr-o maniera aprofundata utilizarea acestor tehnologii in sectorul public.

Beneficiari eligibili

Orice entitate constituita legal intr-o tara participanta la program.

Buget

Buget disponibil: 53.500.000 euro; se acorda pana la 100% finantare.

Data de depunere

14 martie februarie 2019

Informatii suplimentare

Parteneriatul pentru un proiect RIA ar trebui sa includa cel putin 3 entitati şi acestea sa fie stabilite in trei tari diferite; entitatile trebuie sa fie independente una fata de alta.

  • Pentru proiectele CSA, solicitarea de finantare poate veni din partea uneia sau a mai multor entitati legal constituite intr-un stat membru al UE sau intro tara asociata la programul „Orizont 2020”.
  • Actiunile de cercetare si inovare si cele de coordonare si sprijin pot fi cofinantate pâna la 100%.

Institutie responsabila

Comisia Europeana
DG Cercetare şi Inovare
Depunerea aplicatiilor se face electronic, detalii pe link-ul urmator:
http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/funding/index.html

Website-ul programului

Sursa: UNCJR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top