Cersetoria – afacere sau …?

Iata o intrebare la care am reflectat mult timp, si careia nu am gasit un raspuns nici in momentul in care scriu aceste randuri. Poate ca cineva imi va raspunde la aceasta intrebare, cred eu destul de simpla. Dar cum lucrurile simple sunt cele care au totdeauna un raspuns la fel de simplu. Este cred o intrebare pe care si-au pus-o numerosi oameni, fara cred de a gasi raspunsul adevarat.

Vad in fiecare zi oameni care stau la colt de strada cerand mila. Uni din ei poate au nevoie, alti am urmarit sunt organizati in grupuri active, cu ierarhi, cu cultura proprie , ca si cum ai avea de-a face cu o organizatie sau o firma. Aceste grupuri uneori agreseaza trecatori, ca si cum ar avea strategii de marketing foarte active, iar seara se aduna si  fac  analize in care sefi, speculeaza slabiuniciunea membrilor sau aratand celorlorlanti membrii ce nu a mers, s.a

Acelasi lucru am vazut ca se intampla si cu unele firme private care contracteaza lucrari prin achizitii publice,  cu statul, in orice domeniu de activitate nu conteaza.

Este vorba de contracte castigate la valori mai mici decat competitorii care se zbat sa oferteze la adevaratele costuri ale lucrari supuse ofertarii.

 Dar ce constatam?

Firme mici fara competente in domeniul respectiv castiga la preturi mici, uneori foarte mici. Dupa aceea urmeaza sabanda cersetoriei la nivel inalt, acelasi traseu ca si grupurile de cersetori, dar cu influenta, sa se faca noi acte aditionale cu valori mari ca sa aduca valoarea contractului peste competitori. Deci inteleg ca se face o cersetorie la mivel inalt cu OAMENI RESPONSABILI, care isi primesc la final acel banut pentru care a luptat cu inversunare.

Iata intrebarea mea pentru voi este Cersetoria afacere sau ..?

Andrei Victor

About Victor Andrei

Sunt absolvent de invatamant superior de lunga durata in cadrul UPB, promotia 1995, la facultatea Stiinta si Ingineria Materialelor, licentiat in domeniul Turnarii metalelor. Am studii de master in cadrul UPB, SNSPA Bucuresti masterul Managementul Proiectelor cu finantae europeana, iar in cadrul ASE Bucuresti masterul Managementul Riscului in Afaceri Internationale

2 thoughts on “Cersetoria – afacere sau …?”

  1. Monex spune:

    .Dragi romani de pretutindeni ..Dupa cum v-am promis prima editie de dupa lansare a ziarului Adevrul moldo-roman a aparut astazi…Lucrurile se schimba in societatea moldoveneasca a aparut un boom de infuzie de bunuri si fime pe piata moldava care la randul ei isi arata din ce in ce mai mult potentialul manufacturier. Insa intrebare care se pune in mod firmesc este de ce?..In continuarea articolului vom analiza cauzele care au condus la un viitor aparent luminat al eMoldovei ghidandu-ne dupa faimoasa deja lozinca dandu-i Cezarului ce este al Cezarului….Astfel fara introduceri suplimentare analizam in primul rand contributia factorilor externi si in special contributia Romaniei ca d-aia suntem Ziarul Oficial al Ambasadei Moldovei la Bucuresti si doar din prisma factorilor externi se afla astazi Moldova pe harta – deja notoriu contrat semnat de presedintii Romaniei si ai Ukrainei – Sabahmah si Danylo …As putea poate sa insir o lista interminabila de actiuni ale statului roman care au fost de natura sa ajute Moldova sa se progreseze dar prefer sa mentionez doar 3 elemente concrete trecand dincolo de spijinul exclusiv moral diplomatic etc ..1 Trimiterea unui spital q5!!! in Chisinau o contributie cu totul deosebita in acest sens avand-o Smif un actual prieten al moldovenilor si un potential mare investitor al Moldovei mai mult intrevazandu-i-se chiar si oportunitati poltice …2 Sprijinul pentru alegerea Presedintelui tarii Fapt ce a contribuit la climatul actual de stabilitate si trend progresist la care s-a inscris Moldova asigurate si mentinute printr-o politica echilibrata exercitata de OchiReci…3 Ajutorul individual acordat de jucatori deja consacrati precum LiviuLeonte BulaOstrovick si multi multi altii constand in Gift-uri Food si altele ajutor care insa contorizat a dus la un progress sigur si accelerat…Acesta pare-se este doar inceputul. Andrew McWilliams Consider ca am subliniat deja importanta pe care a avut-o Romania de fapt nu stiu daca am vorbit despre alt ceva ca am inceput si m-am lasat purtat de val.

  2. Mihaila Raul spune:

    Se cheama smecherie tipic damboviteana, dar se practica si in Moldova. Am intalnit cazuri. Liciteaza la 2/3 din valoarea si apoi cer act aditional. In majoritatea cazurilor fac lucrari mizerabile deoarece mai si “ung” la cei care ii controleaza. Procesul poate fi redus prin intocmirea unor caiete de sarcini beton in care sa se ceara numar de angajati, cifra de afaceri, dovezi, etc. Am avut la licitatii firme care falsificasera file CEC constituite ca garantie sau contracte anterioare cerute, etc. Am avut si cazuri in care am primit detergent automatic cu 0,8 RON kg, care nu spala nimic. banii erau din fonduri europene si trebuia sa fac licitatie. daca as fi achizitionat de la un supermarket eram mult mai castigat. Este si greseala functionarilor AM in cazul fondurilor europene. pentru orice achizitie de 2 lei iti cere licitatie ca sa fie acoperiti. Desi legea da alte praguri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.