Bani de la Uniunea Europeana pentru pescuit

POP, fonduri europene, pescuit, reconversie, zone piscicole, beneficiari

Proiectele ce presupun investitii in sectorul piscicol si in cel de acvacultura sunt sprijinite de Uniunea Europeana in cadrul Programului Operational pentru Pescuit (POP).

Prima Axa de finantare presupune implementare unor proiecte ce cuprind masuri de adaptare a flotei de pescuit nationale, la cerintele comunitare.

Beneficiarii eligibili sunt proprietarii navelor de pescuit inscrise in Registrul Navelor de Pescuit, organizatiile proprietarilor de nave si pescarii care muncesc pe vasele de pescuit.

In ceea ce priveste gradul de cofinantare de la Uniunea Europeana, acesta este diferentiat in functie de activitatea sprijinita. Cheltuielile eligibile cu incetarea temporara sau permanenta a activitatilor navelor de pescuit sunt finantate in proportie de 100%.

Sunt acordate compensatii celor care si-au pierdut locul de munca in urma incetarii permanente a activitatilor de pescuit, dar si celor care se pensioneaza anticipat. Iar pentru cei care vor sa urmeze programe de perfectionare pot fi organizate cursuri speciale finantate cu bani de la UE.

Pentru proiectele ce presupun investitii in modernizarea navelor, ajutorul variaza intre 20% si 60% din totalul cheltuielilor eligibile. Din banii acordati, pot fi achizitionate motoare noi cu un consum redus de combustibil si care au un impact redus asupra mediului.
Este finantabila si achizitia de unelte de pescuit moderne si de echipamente ce permit mentinerea capturilor accidentale la bordul vasului.

In schimb, sprijinul pentru achizitionarea primei nave va fi limitat la 15% din costul de achizitie al acesteia si nu poate depasi 50.000 de euro.

Modernizarea este esentiala

Axa Prioritara 2 presupune investitii in modernizarea sectorului de acvacultura si imbunatatirea produselor procesate si comercializate. Este finantata si infiintarea unei piete de angro si a bursei electronice de peste. Beneficiarii pot primi sprijin de pana la 60% din totalul cheltuielilor eligibile.

In alocarea banilor au prioritate microintreprinderile si firmele mici, iar cele mari pot primi sprijin prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Solicitantii pot fi companii private, asociatii sau organizatii de producatori, organisme publice si semi publice.

Reconversia zonelor piscicole

Cea de-a treia Axa Prioritara cuprinde masuri de sustinere pentru modernizarea porturilor pescaresti si locurilor de debarcare. Ratele de cofinantare variaza intre 80% si 100% din costurile eligibile ale proiectului, in functie de beneficiar – organizatii ale producatorilor, firme private sau institutii publice si semi publice.

A patra Axa Prioritara presupune masuri de minimizare a declinului sectorului pescaresc si sprijinirea reconversiei zonelor afectate, precum si infiintarea unor grupuri locale.
Acestea trebuie sa fie organizate in parteneriate public-private in care sectorul privat este majoritar la nivelul luarii deciziilor, adica sa fie reprezentat in proportie de peste 50%. Sprijinul banesc ajunge pana la 100% din cheltuielile totale eligibile.

Proiectul trebuie implementat intr-un interval cuprins intre sase luni si un an de la semnarea contractului de finantare.

Ultima Axa si, totodata, cea de-a cincea a Programului Operational pentru Pescuit vizeaza asistenta tehnica acordata Autoritatilor de Management, de Certificare si de Audit. Cofinantarea este in cuantum de 100% din totalul cheltuielilor eligibile.

Informatii financiare

In cadrul acestui program pot primi bani de la Uniunea Europeana agentii economici, asociatiile si organizatiile de producatori din domeniu sau institutiile publice si semi publice.

Pot primi sprijin nerambursabil programele ce asigura dezvoltarea competitivitatii si a durabilitatii sectorului piscicol, dezvoltarea pietei de profil, sustinerea dezvoltarii durabile a zonelor pescaresti, precum si imbunatatirea calitatii vietii in aceste zone.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top