Cine conduce firma: administratorul sau asociatul?

echipa_afaceri.jpg

echipa_afaceriPotrivit specialistilor, administratorul are responsabilitatea de a garanta realizarea obiectelor de activitate si desfasurarea legala a activitatii economice.

De asemenea, administratorul poate verifica si semna documente oficiale in numele asociatului unic sau al asociatilor. Gestiunea firmei este o alta responsabilitate al persoanelor care indeplinesc aceasta functie. Pentru a incheia cele mai bune colaborari sau contracte, administratorul va cere aprobarea asociatilor. Acest salariat va reprezenta toate hotararile luate de asociati sau fondatorul firmei.

Administratorii sunt desemnati conform prevederilor din Actul Constitutiv al unei firme. Aceasta operatiune se realizeaza cu acordul AGA sau al asociatului unic. In Actul Constitutiv al societatii comerciale se vor include toate drepturile si obligatiile administratorului. Insa responsabilitatile acestor salariati sunt prezentate si in art.30 alin.2 din Legea nr.31/1990 modificata.

Potrivit prevederilor din aceasta lege, administratorii au datoria sa preia si sa pastreze documentele oficiale privind infiintarea societatii comerciale. Administratorii au dreptul sa participe la toate intrunirile organizate de fondatorii firmelor.

Mai mult, acesti salariati au obligatia sa intocmeasca bilantul firmei, sa asigure repartizarea beneficiilor conform prevederilor legislative in vigoare, sa garanteze plata dividendelor si sa intocmeasca contul de profit si pierderi.

In cazul incheierii unor contracte, administratorii au dreptul sa semneze documentele oficiale fara a cere acordul asociatilor sau al asociatului unic. Fondatorii firmelor vor trebui sa respecte decizia luata de administrator, in caz contrar societatea comerciala poate ajunge la instanta de judecatat sau poate fi executata silit.

Deciziile administratorului nu pot fi modificate de asociati, insa administratorul poate fi concediat in urma unor neintelegeri. Persoana care va prelua functia de administrator va putea rezilia contractul incheiat de administratorul concediat.

In contractul individual de munca se va preciza salariul administratorului. Persoanele care detin aceasta functie in cadrul unei firme beneficiaza de salariu pe cand fondatorii societatii comerciale beneficiaza de dividende (daca exista dividende).

Asociatul unic sau asociatii firmei au dreptul sa verifice activitatea administratorilor. In cazul unor neintelegeri sau devieri de la prevederile incluse in Actul Constitutiv al firmei, asociatii pot solicita concedierea administratorului.

O modalitate foarte simpla pentru a supraveghea activitatea administratorilor este verificarea regulata sau cel putin lunara a documentelor oficiale si contabile de catre asociatii firmei.

Administratorii au obligatia sa urmareasca realizarea obiectelor de activitate ale societatii comerciale. In cadrul unor sedinte saptamanale se pot discuta solutiile prin care administratorii incearca sa garanteze succesul firmei.

Fondatorii societatilor comerciale care doresc sa afle mai multe informatii privind drepturile si obligatiile administratorilor incluse in Actul Constitutiv al firmei pot apela la serviciile de asistenta juridica oferite de cabinete de avocatura sau firme de consultanta juridica.

Aici gasiti mai multe informatii despre ce trebuie sa contina actul constitutiv.
 
Alte informatii suplimentare:

  • Pot fi asociat in mai multe firme?
  • Care sunt actele necesare pentru infiintarea unui SRL?
  • Cum pot gazdui sediul social la un cabinet de avocatura?

Aflati pe www.avocat-firme.info

Acest articol v-a fost oferit de Cabinet de avocatura Leonte Oana Madalina
Web: http://www.avocat-firme.info
Tel: 0722 236 175
Email: [email protected]

 

One Reply to “Cine conduce firma: administratorul sau asociatul?”

  1. ionelia spune:

    Firma SRL cu administratori straini fara rezidenta in RO. Cine conduce firma?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top