Ciprian Necula (MFE): 160.000 de persoane nu au acte de identitate in Romania

acte_de_identitate.jpg

160.000 de persoane nu au acte de identitate in Romania, iar apelurile de proiecte lansate  vor rezolva aceasta problema, a declarat, secretarul de stat in Ministerul Fondurilor Europene, Ciprian Necula, in cartierul Giulesti-Sarbi.

O statistica a MFE spune ca avem 160.000 oameni fara acte in Romania. Imaginati-va ca e grav. Acesti oameni n-au acces la niciun fel de drept. Prin programul acesta speram sa rezolvam problema (Ghidul pe obiectivul specific 4.1 ‘Reducerea numarului de persoane aflate in risc de saracie si excluziune sociala din comunitatile marginalizate in care exista populatie apartinand minoritatii rome’ n.r.). Exista un cerc vicios care tine captiv orice om fara acte. Daca nu ai act de identitate nu o sa ai niciodata un loc de munca, nu o sa mergi la scoala si generezi o problema pe generatii intregi. Cum se obtine asta? Trebuie sa fie asistati sa obtina acte. Copiii de exemplu daca au trecut de varsta de 1 an e un proces tardiv de inregistrat care costa in medie 1.000 de euro si dureaza un an. Pentru un om fara acte e o avere intreaga. Acesti bani exista in proiect. Pot fi folositi pentru a fi asistati acesti oameni sa obtina certificat de nastere’, a spus Necula.

El a precizat ca cea mai mare problema in obtinerea unui buletin este lipsa unui domiciliu.

‘Pentru buletin cea mai mare problema este lipsa unui domiciliu. Exista legislatie acum care permit oamenilor fara domiciliu sa obtina un act de identitate permanent. Pentru asta cineva trebuie sa asiste acesti oameni in relatiile cu ofiterii care cer tot felul de acte, pun tot felul de intrebari si oamenii nu sunt dispusi sa participe dintr-un motiv foarte simplu: o zi pierduta inseamna a nu manca in ziua urmatoare. Oamenii acestia traiesc din resurse marginale, din colectat plastic, fier vechi si asa mai departe si nu au cum sa renunte la o zi de munca. Lucram in Guvern pentru a schimba si legislatia in domeniu pentru ca este restrictiva. Faptul ca nu ai domiciliu nu inseamna ca nu esti cetatean roman’, a mai aratat secretarul de stat.

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a deschis, luni, pe platforma MySMIS doua apeluri de proiecte, in valoare de 350 milioane euro, care isi propun reducerea saraciei in comunitatile marginalizate.

Am lansat doua ghiduri specifice care se refera la populatii in situatii de vulnerabilitate sociala si economica. Este o abordare unica pentru Romania, respectiv abordari integrate in care problemele multiple ale comunitatii le tratezi in acelasi timp, de sanatate, de identitate — ma refer la actele de identitate, educatie, locuire, infrastructura si asa mai departe. In Bucuresti avem zone marginale, zone in care oamenii sunt saraci si nu din cauza lor, ci a contextului in care se afla si a ignorantei a unor administratii locale’, a mai afirmat Necula.

Potrivit comunicatului MFE, apelurile abordeaza problema saraciei in mod integrat, prin masuri din toate domeniile cheie pentru incluziunea sociala: ocupare, educatie, locuire, sanatate, servicii sociale si anti-discriminare, adresate atat celor mai saraci copii, cat si familiilor lor. Autoritatile locale, organizatiile neguvernamentale, partenerii sociali si societatile comerciale care doresc sa aplice au la dispozitie doua linii de finantare separate: Obiectivul Specific 4.1. — Dezvoltare locala integrata in comunitatile marginalizate in care exista populatie apartinand minoritatii rome si Obiectivul Specific 4.2. — Dezvoltare locala integrata in comunitatile marginalizate (indiferent de dimensiunea populatiei de etnie roma).

Practic, autoritatile locale si/sau organizatii neguvernamentale si societati comerciale trebuie sa identifice o comunitate marginalizata si sa propuna un plan integrat de ameliorare, pe baza unei analize la fata locului. Bugetul maxim poate fi de 6 milioane de euro.

Ministerul Fondurilor Europene va evalua proiectele depuse din perspectiva analizei la fata locului si a masurilor propuse de promotorii proiectelor, grila de punctaj ‘incurajand o abordare complexa, care sa raspunda mai multor nevoi ale oamenilor din comunitatile sarace’.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top