Fundatia Post-Privatizare lanseaza studiul cu tema „Situatia curenta a intreprinderilor mici si mijlocii din Romania” – editia 2012

pozitiv.jpg

Fundatia Post-Privatizare (FPP) anunta finalizarea studiului cu tema „Situatia curenta a intreprinderilor mici si mijlocii din Romania, editia 2012„, continuand astfel demersul, initiat anul trecut, prin publicarea „Raportului anual privind sectorul IMM din Romania”.

Studiul realizat de FPP ofera factorilor interesati din sectorul public si cel privat, o colectie de date statistice si analize succinte ale principalilor indicatori demografici si economici ce caracterizeaza intreprinderile mici si mijlocii, care pot constitui instrumente utile in procesul de evaluare si de fundamentare a politicilor si programelor de sprijin financiar pentru IMM-uri.

Analizele statistice se axeaza pe IMM-urile active in sectoarele non-financiare: agricultura, industrie si energie, constructii, comert si servicii. Au fost incluse in analiza firmele din domeniul agriculturii, chiar daca, in mod obisnuit, acestea nu sunt prezente in statisticile structurale ale intreprinderii de la Institutul National de Statistica (INS) sau Eurostat. In viziunea FPP, dezvoltarea initiativei antreprenoriale in mediul rural, reflectata in dinamica pozitiva si potentialul economic crescut al firmelor mici din sectoarele agricultura, silvicultura si pescuit este relevanta pentru mediul de afaceri din Romania.

Concluziile succinte prezentate in fiecare capitol vin sa sublinieze principalele caracteristici in evolutia sectorului IMM din Romania, sub aspectul demografic, al performantelor economice si al locurilor de munca, cu evidentierea contributiei lor regionale si a pozitionarii in raport cu indicatorii IMM-urilor din Uniunea Europeana.

Reprezentand 99% din firmele active si contribuind cu un procent de 66% la numarul total de angajati, IMM-urile din Romania se situeaza la nivelul mediei din UE la acesti doi indicatori, fiind insa deficitare in ceea ce priveste ponderea lor la formarea valorii adaugate din economie.

Cele mai multe IMM-uri isi desfasoara activitatea in sfera serviciilor, procentajul acestora in totalul activitatilor economice fiind 39,5% in Romania, fata de o medie de 44,2% la nivelul UE.

In anul 2011 numarul inmatricularilor de noi firme la ONRC a crescut cu 9% fata de anul precedent, cele mai multe startup-uri fiind inregistrate in comert (28,4%), in alte servicii (23,9%) si in agricultura (15,6%).

Rolul important al IMM-urilor active in economie este sustinut de valorile cifrei de afaceri, prezentate in studiu, impreuna cu repartitiile pe clase de marime si pe sectoare de activitate. IMM-urile contribuie cu un procent de 40% la cifra de afaceri totala din  industria romaneasca, ponderea lor in raport cu intreprinderile mari fiind mentinuta chiar si in perioada de recesiune economica. IMM-urile sunt un factor de competitivitate industriala fiind principalul furnizor in industria alimentara, industria de prelucrare a lemnului, industria produselor din cauciuc si mase plastice, industria hartiei si tipografica sau industria constructiilor metalice. Se remarca de asemenea, IMM-urile din agricultura care s-au evidentiat cu un ritm constant de crestere a cifrei de afaceri si o pondere majora de 72,5% fata de intreprinderile mari.

Prin realizarea acestei lucrari, Fundatia Post-Privatizare contribuie in mod activ la promovarea antreprenoriatului, sustinand, prin activitatile ei, dezvoltarea unui mediu de afaceri competitiv si durabil in Romania. In acest sens, FPP initiaza in mod constant o serie de colaborari inter-institutionale, care vizeaza atat o mai buna informare a intreprinzatorilor asupra resurselor disponibile pentru afaceri, cat si coagularea eforturilor de sustinere a sectorului IMM, pornind de la cunoasterea starii curente a acestuia.

Elaborarea studiului nu ar fi fost posibila fara sprijinul institutiilor partenere, a caror contributie a fost esentiala pentru asigurarea datelor statistice actualizate: Oficiul National al Registrului Comertului, Institutul National de Statistica si Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM.

Analiza intitulata „Situatia curenta a intreprinderilor mici si mijlocii din Romania” – editia 2012, este disponibila in sectiunea Publicatii de pe site-ul FPP, dar si pe portalul dedicat IMM-urilor din Romania, www.esimplu.ro.

Despre Fundatia Post-Privatizare
Fundatia Post-Privatizare (FPP) este cea mai importanta fundatie pentru antreprenoriat din Romania. Creata in 1996 de Comisia Europeana, FPP este o institutie privata care promoveaza educatia antreprenoriala si sustine initiativele destinate dezvoltarii sustenabile a mediului de afaceri romanesc – cu accent pe intreprinderile mici si mijlocii si startup-uri – prin intermediul programelor sale de dezvoltare antreprenoriala, imbunatatire a mediului de afaceri si promovare a responsabilitatii sociale a intreprinderilor.

Informatii suplimentare se pot obtine de la:
Fundatia Post-Privatizare
Tel: 031.1000.719
Fax: 031.1000.720
Web-site: www.postprivatizare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top