Ciprian Teleman: Am semnat Ordinul de ministru nr.28/2021 privind aprobarea Normelor Metodologice privind înființarea spin-off-urilor în domeniul cercetării-dezvoltării și inovării

Ciprian-Teleman.jpg

Am semnat Ordinul de ministru nr.28/2021 privind aprobarea Normelor Metodologice privind înființarea spin-off-urilor în domeniul cercetării-dezvoltării și inovării. Spin-off-urile au potențialul de a juca un rol important în procesul de includere a rezultatelor cercetării în circuitul economic. Rolul acestora în cadrul sistemul național de CDI este unul de mediator, ce îndeplinește o funcție de catalizator pentru industrie.

În plus, date fiind oportunitățile generate de forma de organizare și modul de interacțiune în piață a spin-off-urilor, acestea pot servi la dinamizarea relațiilor organizațiilor de cercetare cu IMM-urile care nu au capacitate de cercetare.

Ordinul MCID nr. 28/2021 se adresează organizațiilor de cercetare de drept public și actualizează și dezvoltă cadrul general cu privire la condițiile și măsurile de susținere, precum și serviciile acordate de organizația de cercetare pentru înființarea și dezvoltarea spin-off-urilor.
Dintre elementele de noutate merită menționate:

  • adăugarea principiului accesului deschis pentru toți cei interesați, pe lângă principiul transparenței și nediscriminării existente deja, cu respectarea dreptului de preempțiune al angajaților organizației de cercetare la înființare spin-off-ului;
  • eliminarea interdicției de găzduire a sediului social al spin-off în locuri care aparțin organizațiilor de cercetare, ce au la bază atât raționamente de ordin economic, cât și raționamente de ordin practic și organizatoric.
  • extinderea modalităților de participare a organizației de cercetare la înființarea și dezvoltarea spin-off-urilor, atât în calitate de partener, prin acordarea de servicii și măsuri de asistență, în baza unui acord de parteneriat ce au drept scop valorificarea rezultatelor activității de cercetare-dezvoltare, cât și în calitate de asociat în cadrul spin-off-ului, prin asigurarea unei contribuții directe a organizației de cercetare la capitalul spin-off-ului, cu active intangibile sau mijloace financiare.

Prezentul Ordin asigură un cadru normativ coerent și adaptat la contextul economic actual și stimulează interesul organizațiilor de cercetare pentru astfel de direcții de dezvoltare pentru valorificarea rezultatelor cercetării. În acest sens, cei interesați de înființarea și dezvoltarea unui spin-off pot beneficia de o serie de facilități și servicii oferite de organizația de cercetare, domenii precum formare și consultanță, asistență și cooperare, resurse umane.” declară Ciprian Teleman.

Sursa: www.facebook.com/ciprian.teleman.plus/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.