Rabla electrocasnice 2021: întrebări și răspunsuri legate de programul pentru care azi încep înscrierile

rabla-electrocasnice-840x500-1.jpg

Programul Rabla pentru electrocasnice demarează astăzi, începând cu ora 10, cu înscrierea persoanelor fizice în aplicație. Iată ce trebuie să știi despre programul ce permite înlocuirea aparaturii electrocasnice vechi cu bani de la stat.

Se pot cere bani pentru electrocasnice noi începând de azi?

Nu. Programul Rabla pentru electrocasnice din acest an se desfășoară după reguli noi. Mai exact, într-o primă fază, se face înregistrarea în program a celor ce vor să-și înlocuiască electrocasnicele vechi cu bani de la stat și, ulterior, se desfășoară trei etape distincte în care se vor putea cere bani pentru aparate noi. Înscrierea se face online, printr-o aplicație a Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Până când se poate face înscrierea în program?

Cei interesați se pot înscrie în programul Rabla pentru electrocasnice timp de aproape o săptămână, adică în perioada 14 mai (ora 10:00) – 20 mai (ora 23:59).

De când se pot cere banii?

Imediat ce se încheie perioada de înscrieri, respectiv din data de 21 mai. Totuși, nu toată lumea va putea cere banii din aceeași zi, deoarece, în acest an, în funcție de tipul de electrocasnic vizat, sumele se vor putea cere în trei etape.

Care sunt cele trei etape în care se pot cere banii de la stat?

 • etapa I – pentru mașini de spălat rufe/ vase și frigidere/ congelatoare – 21 mai (ora 10:00) – 3 iunie (ora 23:59);
 • etapa II – pentru televizoare, laptopuri și tablete – 4 iunie (ora 10:00) – 17 iunie (ora 23:59);
 • etapa III – pentru aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare – 18 iunie (ora 10:00) – 1 iulie (ora 23:59).

E de menționat aici că, dacă se termină fondurile alocate, fiecare dintre cele trei etape se poate încheia mai devreme decât este programat.

Care sunt pașii ce trebuie parcurși pentru înlocuirea electrocasnicelor?

Banii primiți de la stat pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi se vor putea folosi urmând trei pași: înscrierea online (începând de azi), în cadrul căreia se trimit mai multe date de identificare, solicitarea și primirea voucherului electronic (într-una dintre cele trei etape de mai sus) și, în fine, cumpărarea, dintr-un magazin acceptat în program, a unui electrocasnic nou, cu condiția predării unuia uzat.

Cine poate cere bani pentru electrocasnice noi în acest an?

De banii de la stat poate beneficia solicitantul care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

 • este persoană fizică cu domiciliul în România;
 • nu are obligații restante la bugetul de stat sau la bugetul local;
 • are vârsta de minimum 18 ani împliniți în momentul solicitării banilor;
 • este posesor al unui/unei buletin/cărți de identitate valabil(e) în momentul înscrierii în program;
 • se obligă să predea, în momentul achiziționării unui electrocasnic nou, unul uzat echivalent;
 • își dă acordul cu privire la prelucrarea de către AFM a tuturor datelor și informațiilor furnizate.

Pentru ce electrocasnice noi se vor putea cere bani?

Banii primiți de la stat vor putea fi folosiți pentru cumpărarea de mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, aparate de aer condiționat, inclusiv portabile, frigidere, combine sau lăzi frigorifice, congelatoare, televizoare, uscătoare de rufe, aspiratoare, laptopuri și tablete.

Ce sume se vor primi pentru fiecare categorie de aparate electrice?

În ordine crescătoare, sumele ce vor putea fi cerute sunt:

 • 200 de lei – pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
 • 300 de lei – pentru tablete;
 • 400 de lei – pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C, pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasă energetică D, pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++ (vechea clasă energetică), pentru categoria frigidere/ combine frigorifice/ lăzi frigorifice/ congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E, pentru televizoare având cel puțin noua clasă energetică E, pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
 • 500 de lei – pentru laptopuri.

Cum se poate face, mai exact, înscrierea online?

Pentru a putea cere banii de la stat, cei interesați trebuie să-și facă un cont de utilizator (în perioada 14 – 20 mai) într-o aplicație de pe site-ul AFM, pentru care trebuie să furnizeze următoarele date: nume, prenume, localitate și județ de domiciliu, cod numeric personal, adresa de e-mail și un număr de telefon valid.

De asemenea, cei ce se înscriu în acest program trebuie să încarce, până la momentul utilizării voucherului, o copie a actului de identitate și a declarației pe proprie răspundere pusă la dispoziție de AFM (potrivit căreia nu au obligații restante la bugetul de stat și la bugetul local).

Până când se vor putea folosi banii obținuți de la stat?

Voucherul este valabil, potrivit ghidului de finanțare a programului, cuprins în Ordinul Ministerului Mediului nr. 2.089/2020, timp de 15 zile de la data publicării listei beneficiarilor, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat.

Cum se primesc banii?

Banii ceruți autorităților vor fi primiți sub formă de voucher electronic, ce va putea fi folosit în oricare magazin înscris în program.

În ce tip magazine se pot folosi voucherele obținute?

Atâta timp cât sunt înscrise în programul Rabla pentru electrocasnice, magazinele în care se pot folosi voucherele pot fi de orice fel, adică pot fi magazine clasice sau online… Detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.