Clubul Fermierilor Români propune autorităţilor lansarea în regim de urgenţă a unei noi scheme de ajutor de stat pentru extinderea şi dezvoltarea irigaţiilor locale, considerând că o astfel de măsură va reduce considerabil riscurile economice, precum şi pe cele privind siguranţa alimentară.
„Seceta de anul acesta a pus în evidenţă şi mai mult faptul că suprafaţa de teren irigabilă în prezent în ţara noastră este foarte scăzută, aspect care generează incertitudini serioase pentru securitatea alimentară a României şi afectează grav competitivitatea agriculturii locale. Fermierii pe care-i reprezentăm conştientizează şi ei pe deplin importanţa acestui subiect şi nevoia de efort investiţional pentru dezvoltarea de sisteme locale de irigaţii pe o suprafaţă cât mai largă. În contextul în care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat public preocuparea pentru această problematică şi din dorinţa de a sprijini remedierea situaţiei, asociaţia noastră a înaintat autorităţilor propunerea de lansare în regim de urgenţă a unei noi scheme de ajutor de stat pentru extinderea şi dezvoltarea irigaţiilor locale. Echipa de specialişti ai Clubului a elaborat şi pus la dispoziţia Ministerului documente suport pentru analiza şi decizia rapidă în favoarea lansării unui program dedicat exclusiv irigaţiilor, bazat pe o schemă de ajutor de stat”, se precizează într-un comunicat al Clubului Fermierilor Români transmis miercuri Agerpres.ro.
Iniţiativa asociaţiei vine în întâmpinarea şi sprijinul eforturilor autorităţilor române pentru un plan de măsuri imediate, eficiente, cu impact pe termen lung privind asigurarea funcţionării şi extinderea sistemului de irigaţii în ţara noastră, pentru reducerea riscurilor economice, cele privind siguranţa alimentară şi competitivitatea fermierilor români în situaţii de secetă.
Nouă schemă de ajutor de stat propusă de asociaţia fermierilor cuprinde trei forme de sprijin, precum şi flexibilitate la începutul perioadei de finanţare. Astfel, este vorba de o garanţie a statului pentru împrumuturi bancare cu destinaţia respectivă (contracte de împrumut pe 72 luni; subvenţionare a dobânzii în limita a 100.000 euro pe beneficiar (conform prevederilor cadrului temporar); confirmare a aplicării regimului de taxare pentru motorină şi în ceea ce priveşte combustibilul necesar pompelor pentru sistemele de irigaţie locale… Detalii aici.