Coalitia pentru Mediu din Romania solicita demisia presedintelui AFM!

scrisoare.jpg

scrisoareCoalitia pentru Mediu din Romania (CMR) solicita demisia presedintelui Administratiei Fondului pentru Mediu, Adrian Gearap pentru grave nereguli in acordarea finantarilor in cadrul Programului vizand constientizarea publicului privind protectia mediului, sesiunea 10.07.2014 – 25.07.2014.

Pe langa tertipurile birocratice puse in functiune pentru a respinge administrativ (nu pe fond) 80% dintre cererile de finantarea ale ong-urilor de mediu, pe lista castigatorilor se afla o serie de organizatii lipsite total de activitate si care au legaturi stranse cu mediul politic.

Astfel, 121 de proiecte au fost respinse in faza administrativa, fara a intra in competitia pe fond si doar 28 de proiecte au primit finantare. Motivele respingerii administrative sunt absurde sau posibil infractiuni, cum ar fi lipsa cererii de finantare, in conditiile in care exista opis si acest document era scopul depunerii proiectului. Presupunem ca functionarii AFM au pierdut aceste documente in cel mai bun caz. In cel mai rau, acestea au fost sustrase.

Un alt tertip birocratic este presupunerea ca doar Adunarea Generala este organ de conducere al organizatiilor, fara a se lua in considerare Consiliul Director sau Presedintele, ca reprezentant legal.

Din cele 28 proiecte aprobate, conform investigatiei jurnalistice realizate de site-ul www.arq.ro mai multe proiecte castigatore apartin unor organizatii fara activitate si cu relatii politice:

  • Asociatia Tinerilor PRO NATURA din judetul Brasov, al caruipresedinte a fost actualul primar al orasului Predeal,  Liviu Cocos – proiect castigator, grant aprobat: 718.000 lei.
  • “O sansa pentru Viitor” (653.801 de lei), asociatie apropiata de PNL, condusa de Mara Calista, consiliera a Alinei Gorghiu, presedinta PNL
  • Asociatia Initiativa Ecologista Europeana, presedinte Lavinia Sandru, sotia ministrului PSD, Darius Valcov – grant 897.148 de lei
  • Asociatia Culturala Cetatea Alba Bucuresti, al carei Presedinte este Daniel Bucur, sotul fostei purtatoarei de cuvant a Sulfinei Barbu. Grant 250.377 de lei
  • Alte organizatii au activitate zero, dar bugete generoase de la AFM.

La lista acestor nereguli se adauga si faptul ca bugetul AFM pe 2015, desi teoretic se afla in dezbatere publica pe site-ul www.mmediu.ro, nu mai este de fapt in dezbatere publica, fiind trimis in forma finala spre avizare. Precizam ca la intalnirea Coalitiei pentru Mediu cu Dna Ministru Gratiela Gavrilescu am fost asigurati ca vom avea o dezbatere publica reala pe tema prioritatilor si a resurselor alocate prin bugetul AFM, ceea ce constatam ca a fost o minciuna, de vreme ce AFM a asumat deja o forma finala a bugetului pe 2015.

Una dintre absurditatile programului este faptul ca Programul Rabla are alocat 200 mil. lei, in timp ce programul pentru Arii Protejate are 1 mil lei.

Solicitam Primului Ministru Victor Ponta si Ministrului Mediului Gratiela Gavrilescu sa demareze o ancheta interna pentru a depista neregulile apartute si asumarea politica a acestui esec prin demisia presedintelui AFM, Adrian Gearap.

De asemenea, solicitam o dezbatere publica reala pe prioritatile sustinute din bugetul AFM pe 2015.

Sursa: Coalitia pentru Mediu din Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.