Comisarul european Corina Cretu a aprobat reesalonarea proiectului RO-NET

cretu.jpg

Comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu a aprobat modificarea proiectului major „Construirea unei retele nationale de internet in banda larga in zonele dezavantajate, prin folosirea fondurilor structurale”(RO-NET), din exercitiul bugetar 2007 – 2013. Decizia Comisiei Europene vizeaza impartirea proiectului initial in doua faze, iar valoarea totala aprobata pentru prima etapa a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezinta co-finantarea prin Fondul european de dezvoltare regionala.

„Din totalul celor 2.268 de localitati din Romania care nu au acces la retele de comunicare electronica, 783 au fost incluse in proiectul RO-NET. Scopul acestuia este de a construi sisteme de conectare pentru reteaua de internet de mare viteza, in zonele dezavantajate din Romania, pentru a genera crestere economica si a crea noi locuri de munca„, a declarat Corina Cretu la aprobarea deciziei de fazare.

Reesalonarea proiectului vine ca urmare a faptului ca lucrarile planificate in proiectul initial nu au putut fi terminate pana la sfarsitul anului 2015, din cauza intarzierilor privind autorizarea lucrarilor la retelele de internet de mare viteza.

Inaltul oficial european este de parere ca decizia de modificare a proiectului este esentiala intrucat: „Este un proiect important pentru Romania, pentru dezvoltarea tarii. Accesul la internetul de mare viteza va permite locuitorilor din zonele dezavantajate sa beneficieze de mai multe oportunitati. Ma refer mai ales la noi sanse pentru tineri in domeniul educatiei, dar si pentru dezvoltarea mediului de afaceri si la crearea de locuri de munca. Este un proiect ce contribuie la reducerea decalajului digital existent intre zonele rurale si cele urbane. 400.000 de romani, 8.500 de firme si 2.800 de institutii publice vor avea acces la internet de mare viteza”.

Proiectul major ,,Construirea unei retele nationale de internet in banda larga in zonele dezavantajate, prin folosirea fondurilor structurale” face parte din Programul Operational ,,Cresterea competitivitatii economice” pentru asistenta structurala si prevede instalarea a 3.265 de km de fibra optica, in completarea actualei infrastructuri de telecomunicatii din Romania.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top