Comisia Europeana solicita Romaniei transpunerea normelor privind achizitiile publice

document.jpg

Comisia Europeana a solicitat Romaniei si altor 20 de state membre, sa transpuna integral una sau mai multe dintre cele trei directive privind achizitiile publice si concesiunile (Directivele 2014/23/CE, 2014/24/CE si 2014/25/CE).

Toate statele membre aveau obligatia de a notifica transpunerea noilor norme in materie de achizitii publice pana la data de 18 aprilie 2016.

Solicitarea Comisiei ia forma unor scrisori de punere in intarziere, care au fost trimise Austriei, Belgiei, Bulgariei, Croatiei, Republicii Cehe, Ciprului, Estoniei, Irlandei, Greciei, Letoniei, Lituaniei, Luxemburgului, Maltei, Tarilor de Jos, Poloniei, Portugaliei, Romaniei, Sloveniei, Finlandei, Spaniei si Suediei.    

Noile directive sporesc eficienta sistemului de achizitii publice din Europa si prevad norme mai inteligente si proceduri electronice.

Autoritatile care au facut deja tranzitia la achizitiile publice electronice raporteaza economii cuprinse intre 5 si 20 %. Avand in vedere faptul ca statele membre ale UE cheltuiesc anual peste 1,9 mii de miliarde EURO pentru achizitiile publice, orice economie de 5 % ar insemna un adaos de 100 de miliarde EURO pentru bugetele lor    

Datorita noilor norme, intreprinderile mici si mijlocii vor putea participa mai usor si cu costuri mai reduse la licitatiile pentru contracte de achizitii publice si vor putea respecta principiile transparentei si concurentei promovate de UE. De asemenea, un grad mai mare de transparenta contribuie la cresterea responsabilizarii si la combaterea coruptiei.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.