Comisarul European pentru Politica Regionala, Corina Cretu, solicita autoritatilor sa accelereze reformele din domeniul managementului deseurilor, al apei si prevenirea riscurilor, precizand ca o eventuala suspendare a Axei prioritare 2 ,,Dezvoltarea sistemelor integrate de management al deseurilor si reabilitarea siturilor contaminate istoric” ar intarzia si mai mult implementarea proiectelor aflate in derulare.
Comisarul european Corina Cretu a avut joi, la sediul CE din Bruxelles, o intalnire cu Cristiana Pasca Palmer, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor din Romania.
In discutiile cu ministrul roman, oficial european a reiterat necesitatea finalizarii planului de actiune in domeniul managementului deseurilor pana la finele acestui an.
„Am indemnat autoritatile sa-si concentreze eforturile si sa accelereze reformele din acest sector, incluzand aici managementul deseurilor, al apei si prevenirea riscurilor. Este nevoie de reforma pentru a putea face investitii eficiente si sustenabile. Nu este usor, dar experienta din trecut ne arata ca aceasta este o preconditie pentru succes. Comisia, JASPERS si institutiile financiare internationale sunt pregatite sa ajute Romania. De asemenea, recomand autoritatilor nationale sa evalueze lipsa de performanta a proiectelor de mediu din perioada 2007-2013 si sa traga concluziile necesare”, a declarat Corina Cretu.
Sectorul managementului deseurilor ramane unul critic si in actuala perioada de programare, existand riscul neindeplinirii conditionalitatilor ex-ante. Comisia Europeana continua sa sprijine autoritatile romane, oferind consultanta prin intermediul expertilor sai in vederea indeplinirii acestor conditionalitati, dar si pentru a evita suspendarea platilor si lansarea procedurilor de infringement.
Principala concluzie a intalnirii dintre Corina Cretu si Cristiana Pasca Palmer a fost ca Romania trebuie sa accelereze reforma in sectorul mediului, in special in ceea ce priveste managementul deseurilor, al apei si prevenirea riscurilor. De asemenea, comisarul european a transmis partii romane necesitatea crearii unui model de monitorizare a proiectelor reesalonate din precedenta perioada de programare, cat si nevoia de a investi urgent in pregatirea noului flux de proiecte pentru toate sectoarele relevante: apa, managementul deseurilor, prevenirea riscurilor si bio-diversitate.
Prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020 sunt alocate 425 de milioane de euro protectiei mediului.
Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene