În data de 16 noiembrie 2020, Comisia Europeană a aprobat modificarea Programului Interreg V-A România-Ungaria. Autoritatea de Management a Programului Interreg V-A România-Ungaria a inițiat și obținut aprobarea celei de-a treia modificări a Programului de Cooperare. Astfel, cea de-a patra versiune a Programului permite creșterea ratei de cofinanțare la 100% a cheltuielilor declarate în cererile de plată în cursul exercițiului contabil 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021.
Prezenta modificare – justificată de contextul epidemiologic (pandemia generată de SarsCOV-19) și permisă de măsurile specifice UE în vederea oferirii unei flexibilități excepționale pentru utilizarea fondurilor structurale și de investiții europene, ca răspuns la actuala criză – are ca scop creșterea flexibilității în implementarea programului, precum și reducerea poverii financiare în contextul dificil menționat.
Modificarea programului de cooperare constă, în plus, în adaptarea valorilor țintă pentru anul 2023 ale anumitor indicatori de realizare, de rezultat și financiari. Nu în ultimul rând, modificarea cuprinde schimbarea oficială a numelui regiunii ungare NUTS-3 „Csongrád”, care a devenit „Csongrád-Csanád”.
Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței şi care necesită o abordare comună, precum şi soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Timiş pe partea română a graniței şi, respectiv, judeţele Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.
Sursa: Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației