Comisia Europeana a prezentat o serie de masuri practice care ar putea eficientiza activitatea Uniunii Europene

road2sibiu_banner_2018_web.jpg

In pregatirea reuniunii informale a liderilor din 23 februarie 2018, Comisia Europeana a prezentat o serie de masuri practice care ar putea eficientiza activitatea Uniunii Europene si imbunatati legatura dintre liderii institutiilor UE si cetatenii europeni.

Masurile propuse sunt:

  • Candidatii cap de lista: valorificarea experientei din 2014 de desemnare a candidatilor cap de lista („Spitzenkandidaten”).

Procesul electoral din 2014 a consolidat relatia dintre cele trei institutii ale UE si a imbunatatit eficienta activitatii lor. in discursul sau din 2017 privind starea Uniunii, presedintele Juncker a declarat ca experimentul din 2014, si anume desemnarea unor „candidati cap de lista”, ar trebui sa continue. In acest sens, Comisia Europeana a prezentat modul in care procesul poate fi imbunatatit pe baza Tratatelor actuale, respectandu-se totodata echilibrul dintre institutiile UE si dintre statele membre. Printre altele, partidele politice sunt invitate sa isi aleaga candidatii cap-de-lista mai devreme, inainte de sfarsitul anului 2018, si sa inceapa campania electorala mai devreme. Astfel, alegatorii ar avea mai multe posibilitati de a-i cunoaste pe cei care isi prezinta candidatura si programele politice promovate de acestia.

  • Comisia recomanda ca legatura dintre partidele nationale si partidele europene sa devina mai vizibila.

Partidele politice de la nivel national ar trebui sa indice mai clar partidele europene la care sunt afiliate, de exemplu prin utilizarea siglelor acestora in materialele electorale si pe buletinele de vot. Acestea ar trebui, de asemenea, sa isi exprime o pozitie clara referitoare la subiectele importante de interes european, intentia de a se inscrie in grupurile politice din Parlamentul European si candidatul pe care il sustin pentru presedintia Comisiei Europene.

  • Componenta Parlamentului European si a Comisiei Europene

Liderii din cadrul Consiliului European trebuie sa decida, pe baza unei propuneri din partea Parlamentului European, componenta Parlamentului European pentru legislatura 2019-2024 si ce se va intampla cu locurile ramase vacante, care ar fi trebuit sa ii revina Marii Britanii. O optiune ar fi rezervarea unora dintre aceste locuri pentru o circumscriptie electorala transnationala. Desi intr-o rezolutie recenta (din 7 februarie), Parlamentul European a votat impotriva instituirii unei circumscriptii electorale transnationale, acesta a lasat totusi loc de discutii viitoare. O serie de state membre si-au exprimat recent sprijinul pentru aceasta idee, in timp ce altele si-au exprimat dezacordul. O circumscriptie electorala transnationala ar putea consolida dimensiunea europeana a alegerilor, oferindu-le candidatilor posibilitatea de a interactiona cu un numar mai mare de cetateni din intreaga Europa.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

One thought on “Comisia Europeana a prezentat o serie de masuri practice care ar putea eficientiza activitatea Uniunii Europene”

  1. Balici Mihai spune:

    In primul rand Uniunea Europeana sa fie controlata din punct de vedere a cheltuielilor ,numarului de functionari si salariile uriase de 10-20.000 de euro pe luna
    Aceasta structura corupta , care are zeci de mii de functionari ,care emana normative ,legi , ghiduri care inglobeaza un grad de birocratie nemaiintalnit , care imparte bugetul pe domenii total nerentabile ,care cheltuie cu totala ineficenta fondurile cu care contribuie fiecare tara in parte(Romania se imprumuta si trimite anual la bugetul UE cca doua miliarde de euro )
    Aceasta structura a adus in faliment Grecia si in cel mai scurt timp si pe Romania , prin politica ei corupta si ineficenta , de aceea au iesit englezii din ea , pentru ca si-au dat seama ca i se apropie sfarsitul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.