Comisia Europeana aloca 54 milioane de euro pentru un proiect de prevenire a inundatiilor in Romania

inundatie.jpg

inundatieComisia Europeana a aprobat o investitie de 54 de milioane de euro in cadrul Fondului de coeziune pentru un proiect de prevenire a indundatiilor in Romania si pentru dezvoltarea unui sistem de combatere a efectelor acestora, cum ar fi poluarea.

Proiectul va contribui la cresterea securitatii si eficientei infrastructurii deja existente de gestiune a apelor, sporind astfel calitatea vietii cetatenilor romani, in special a celor 1,5 miloane de locuitori care traiesc in zonele cele mai expuse riscului de inundatii.

Proiectul presupune modernizarea echipamentelor de prevenire a inundatiilor si riscurilor asociate, reducerea efectelor inundatiilor, inclusiv a poluarii, optimizarea securitatii si eficientei infrastructurii deja existente si a capacitatii Administratiei Nationale “Apele Romane” de a reactiona in mod adecvat in cazul unei inundatii.

Imbunatatirea echipamentelor de masura si monitorizare este de asemenea prevazuta, inclusiv echiparea statiilor de pompare cu echipamente si programe IT, precum si crearea unor centre de coordonare si reactie rapida in cazul indundatiilor.

“Acesta este un exemplu concret pentru modul in care investitiile regionale contribuie la imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor romani. Cresterea nivelului de securitate va aduce si beneficii economice, pentru ca intreprinderile si potentialii investitori vor sti ca sunt mai bine protejati impotriva pagubelor produse de inundatii”, a declarat comisarul european pentru politica regionala Johannes Hahn.

Investitia este realizata prin programul “Mediu” din cadrul politicii regionale a Uniunii Europene.

Investitia totala in acest proiect este de 63 milioane de euro, din care finantarea acordata de UE se ridica la 54 milioane de euro. In urma implementarii proiectului se vor crea si mentine 50 de locuri de munca.

Context

Acesta este un “proiect major”, investitia totala (TVA inclus) ridicandu-se la peste 50 de milioane de euro.

Proiectelor majore sunt aprobate in urma unei decizii speciale a Comisiei Europene, in timp ce alte tipuri de proiecte sunt aprobate la nivel national sau regional.

Romaniei i-au fost alocate aproximativ 19 miliarde de euro ca volum total de finantare in cadrul politicii de coeziune in perioada 2007 – 2013.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.