Regula de 10%

grafic_calcul.jpg

grafic_calculDin zecile de planuri de afaceri pe care le-am elaborat in ultimii ani, aproape fara sa vreau mi-am conturat o “regula” de care cu siguranta voi tine cont de fiecare data cand imi evaluez ideile de afaceri.

Nu cred ca e o regula universala, de care ar trebui sa tina cont toata lumea.

Afacerile facute la nivel inalt au fiecare aspect studiat si planificat cu mult timp inainte ca acestea sa fie demarate, insa cu siguranta cred ca antreprenorii, persoanele aflate la inceput de drum in afaceri ar trebui sa tina cont de ea.

Eu am numit-o regula de 10%.

Atunci cand elaboram un plan de afaceri, si ma refer aici la partea financiara, ne stabilim in principiu ipotezele privind investitia, cheltuielile lunare si veniturile.

Daca in cazul investitiei si cheltuielilor putem sa estimam destul de precis cifrele, in cazul veniturilor acest lucru nu este chiar atat de usor.

De cele mai multe ori cadem in capcana de a estima veniturile la un nivel care sa acopere cheltuielile si in final sa obtinem profitul dorit, dar fara sa stim daca aceste venituri sunt realiste.

“Regula” de 10% spune urmatorul lucru:

1. Inainte de toate trebuie sa ne cunoastem piata. Si nu e nevoie de studii avansate, ci de o minima estimare.

Care este aria geografica vizata de afacerea ta? La nivel local? National? Mondial? Care este profilul clientului tau? Varsta, sex, mediu urban / rural, nivel de venit, etc.

Cate astfel de persoane exista in aria geografica vizata? Aceasta e piata ta.

Citeste continuarea articolului pe: Plandeafacere.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.