Institutiile publice ar putea fi termoizolate din fonduri europene, in perioada 2014-2020

termoizolare.jpg

termoizolareSecretarul de stat in Ministerul Fondurilor Europene, Alin Mitrica, a luat parte – alaturi de Maria Grapini, ministru delegat pentru IMM-uri, turism si mediu de afaceri si Lucia Varga, ministru delegat pentru ape, paduri si piscicultura,  la conferinta „Arhitectura transfrontaliera a constructiilor”.

Evenimentul a avut loc vineri, 12 aprilie, la Oradea si a fost organizat de catre Federatia Patronilor Bihor, impreuna cu Confederatia Asociatiilor de Afaceri Transilvania si Confederatia Industriasilor si a Angajatilor din Ungaria MGYOSZ, sub inaltul patronaj al Uniunii Nationala a Patronatului Romana.

In alocutiunea sa, secretarul de stat Mitrica a vorbit despre modalitatile de finantare a investitiilor in eficientizarea energetica a cladirilor, dar si despre modificarea legislatiei si a procedurilor in domeniul achizitiilor publice, pornind de la raportul calitate-buget.

”Schema de eficienta energetica pentru blocuri vizeaza constructiile realizate intre 1950 si 1990, acolo unde locuiesc categorii sociale vulnerabile si familii cu venituri reduse. Cofinantarea din partea autoritatilor locale si a asociatiilor de proprietari este de 40%, procent repartizat in functie de venitul celor care locuiesc in respectivele blocuri. Pentru perioada 2014-2020, se va avea in vedere si finantarea din bani europeni a investitiilor in eficientizarea energetica a institutiilor publice, precum scoli sau spitale. Ceea ce este important este faptul ca pentru reabilitarea cladirilor publice detinute de catre autoritatile nationale exista obligatia ca, de la 1 ianuarie 2014, 3% din suprafata totala a acestora sa indeplineasca cerintele prevazute in Directiva UE/31/2010 privind performanta energetica a cladirilor”, a declarat secretarul de stat.

In ceea ce priveste imbunatatirea procesului de achizitii publice, una dintre masurile propuse de ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, vizeaza modificarea prevederilor referitoare la modul de desfasurare al sedintelor de deschidere si a procesului de evaluare, astfel incat analiza ofertelor sa se poata efectua independent de cunoasterea valorii financiare.

„Propunerea se refera la etapizarea procesului de evaluare, in sensul in care in prima etapa se vor verifica documentele de calificare si se vor stabili ofertele acceptabile (dupa solicitarea clarificarilor), iar in etapa a doua se vor evalua doar ofertele tehnice ale participantilor acceptati. Dupa finalizarea evaluarii tehnice se vor deschide in sedinta publica doar ofertele financiare si se va stabili clasamentul final”, a explicat secretarul de stat Alin Mitrica.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top