Comisia Europeana cere Romaniei sa elimine plata defalcata a TVA

Fonduri_0.jpg

Comisia Europeana solicita Romaniei sa puna capat mecanismului de plata defalcata a TVA astfel ca 20.000 de platitori de TVA pot respira usurati, a declarat Alex Milcev, liderul Departamentului de asistenta fiscala si juridica de la EY Romania.

Comisia Europeana a decis, pe 8 noiembrie 2018, respingerea cererii de derogare in vederea aplicarii mecanismului de plata defalcata a TVA inaintata de Romania.

“Comisia isi manifesta astfel ingrijorarea cu privire la nerespectarea principiului proportionalitatii si compatibilitatii cu Tratatul de Aderare, considerand acest mecanism ca fiind contrar atat prevederilor Directivei Europene de TVA cat si libertatii furnizarii de servicii. Mai mult, Comisia Europeana a decis tot ieri sa transmita o scrisoare de notificare formala Romaniei cu privire la mecanismul de plata defalcata a TVA, facand primul pas inspre declansarea procedurii de infringement”, spune Alex Milcev.

EY precizeaza, totodata, ca a atras atentia, din vara anului trecut, asupra faptului ca implementarea acestui sistem incalca prevederile comunitare.

Mecanismul de plata defalcata a TVA a fost introdus in Romania ca optional incepand cu 1 octombrie 2017 iar de la 1 ianuarie 2018 este obligatoriu pentru anumite categorii de platitori, aproximativ 20.000 de companii. Persoanele impozabile care aplica acest mecanism trebuie sa deschida un cont bancar de TVA separat, unde sumele sunt blocate pentru contribuabil. Clientii lor trebuie sa imparta plata facturii, achitand TVA separat in contul de TVA al furnizorului. Contribuabilul poate utiliza suma colectata in contul special de TVA exclusiv pentru plata TVA catre trezorerie si catre furnizorii sai.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.