Comisia Europeana (CE) a anuntat miercuri cele 22 de orase castigatoare in cadrul celei de-a treia cereri de proiecte privind actiunile urbane inovatoare, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
Astfel, 92 de milioane de euro din partea Fondului European de Dezvoltare Regionala vor finanta solutii inovatoare pentru abordarea provocarilor urbane, cum ar fi calitatea aerului, schimbarile climatice, locuintele, locurile de munca si competentele pentru economia locala.
Orasele care au primit finantare si domeniile sunt: locuri de munca si competente in cadrul economiei locale: Aveiro (Portugalia), Cluj-Napoca (Romania), Cuenca (Spania), Eindhoven (Olanda), Vantaa (Finlanda), Ventspils (Letonia); adaptarea la schimbarile climatice: Amsterdam (Olanda), Barcelona (Spania), Manchester (Marea Britanie), Riba-roja de Túria (Spania), Sevilla (Spania), Paris (Franta); calitatea aerului: metropola Aix-Marseille Provence (Franta), Breda (Olanda), Helsinki (Finlanda), Ostrava (Cehia), Portici (Italia); locuinte: Bruxelles (Belgia), Budapesta (Ungaria), Gent (Belgia), Mataró (Spania), metropola Lyon (Franta).
Printre exemplele de proiecte se numara noi solutii pentru a reduce riscul de incendii periurbane in Riba-roja de Túria, Spania, o noua generatie de sisteme de alimentare cu energie bazate pe baterii electrice in Breda, Olanda, locuri de joaca scolare rezistente in cazul valurilor de caldura in Paris, Franta, locuinte sociale eficiente din punct de vedere energetic in Budapesta, Ungaria si orientare profesionala inovatoare in Ventspils, Letonia.
De asemenea, miercuri, CE a lansat cea de-a patra cerere de propuneri in cadrul actiunilor urbane inovatoare. 100 de milioane de euro sunt acum disponibile pentru orase pentru a finanta proiecte inovatoare de protejare si reducere a vulnerabilitatii spatiilor publice, dupa cum s-a anuntat in Planul de actiune din 2017 in cadrul Agendei europene privind securitatea. De asemenea, in urma cererii de propuneri, vor fi finantate proiecte digitale, de mediu si de incluziune.
„Prin aceste cereri de proiecte, transformam orasele din UE in laboratoare reale pentru a testa solutii care au potentialul de a imbunatati calitatea vietii in toate orasele lumii. si deoarece securitatea urbana si siguranta spatiilor publice au devenit o preocupare cruciala pentru cetateni, dupa tragicele atacuri teroriste din ultimii ani, acum sprijinim orasele in eforturile lor de a-si proteja locuitorii”, a declarat comisarul pentru politică regională, Corina Creţu.
Sursa: Agerpres.ro