A fost semnat contractul de finantare pentru reabilitarea cu fonduri europene a Castelului de Apa din Braila

Castelul-de-Apa-din-orasul-Braila-dan-calin.jpg

Contractul de finantare pentru reabilitarea cu fonduri europene a Castelului de Apa, monument istoric ridicat in 1912, care reprezinta unul dintre cele mai importante simboluri ale orasului Braila, a fost semnat pe 10 octombrie de catre primarul municipiului, Marian Dragomir, si directorul ADR Sud-Est, Luminita Mihailov.

Castelul de Apa, care urmeaza sa fie valorificat ca obiectiv turistic, va fi reabilitat in baza unui proiect in valoare totala de 21.301.797,40 lei, finantat prin Programul Operational Regional 2014-2020, 98% din suma fiind fonduri nerambursabile, iar 2% de la bugetul local si national.

„Marea provocare si, in acelasi timp, misiunea proiectului este, de fapt, redefinirea monumentului ca un sistem cultural-educativ coerent, cu semnificatie pentru comunitatea locala si pentru potentialii vizitatori, ca element de referinta pentru turisti si localnici, oferirea unui model de experimentare a spatiului, naturii si culturii, cu rol educativ, de integrare sociala si de recreere, cu impact pozitiv asupra atractivitatii locale si calitatii vietii comunitatii”, a declarat primarul Marian Dragomir.

Durata contractului de finantare este de 48 de luni de la momentul semnarii acestuia, iar lucrarile vizeaza inclusiv consolidarea terenului de sub Castelul de Apa, deoarece este afectata structura de rezistenta a cladirii, turnul fiind usor inclinat in prezent.

„Suntem foarte multumiti ca putem semna acest contract de finantare astazi, la un an de zile de când Primaria Braila a depus proiectul. Este un proiect la care si noi tinem foarte mult, pentru ca exista posibilitati financiare destul de putine pentru a reabilita monumentele de patrimoniu. Ministerul Culturii nu are foarte multe fonduri, iar bugetul european este, practic, principala sursa de finantare pentru a salva aceste monumente”, a spus directorul ADR Sud-Est, Luminita Mihailov.

Proiectul prevede realizarea a sase sali de cinema 7D, a cinci spatii expozitionale pe tema istoriei Castelului de Apa, unde se vor regasi macheta acestuia, imagini legate de momentul construirii si reabilitarii lui din perioada comunista si din prezent, si a unui spatiu care va fi dotat cu o replica a costumului spatial utilizat in cadrul misiunii Apollo 11.

Vor exista, de asemenea, un spatiu expozitional in care sunt prezentate planetele Sistemului Solar, Universul in 3D, aspectul cerului de iarna, primavara, vara si toamna, precum si toate constelatiile vizibile din România, intr-o reprezentare mitologica, precum si o sala de proiectii, care va fi in legatura cu observatorul astronomic din cupola Castelului. Nu vor lipsi sala de oglinzi care deformeaza si presa pentru monedele suvenir.

La etajul al saselea, ultimul, se vor afla un punct de observare echipat cu doua telescoape mobile, o platforma rotativa destinata observarii panoramice a orasului, camera telescop si observatorul astronomic.

Castelul de Apa, care a alimentat, in vremea in care era functional, o jumatate din populatia municipiului, a fost construit in 1912, iar in 1978 a fost cedat cooperativei Consumcoop, pentru reamenajare si transformare in obiectiv de alimentatie publica, fiind amenajat aici un bar rotitor si o cofetarie, de unde se putea admira panorama Brailei.

La vremea când a fost ridicat, cei 35 de metri ai sai o faceau sa fie cea mai inalta constructie de acest gen din România.

in 1996, Castelul de Apa a ajuns in proprietatea unui om de afaceri, iar dupa mai bine de zece ani de litigii, timp in care s-a derulat procesul, cladirea a revenit in proprietatea publica a Primariei Braila, ca urmare a hotarârii definitive si irevocabile a instantelor de judecata.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top