Comisia Europeana: politica de coeziune a UE contribuie la depasirea crizei si la stimularea cresterii

Parlament_UE.jpg

Parlament_UEComisia Europeana a prezentat modul in care functioneaza fondurile structurale ale UE in statele membre.

„Raportul strategic” privind implementarea programelor din cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2007-2013 reuneste informatiile puse la dispozitie de statele membre, care se refera in majoritatea cazurilor la perioada de pana la sfarsitul anului 2011.

Cu patru ani inainte de incheierea programelor in 2015, investitiile efectuate in cadrul Fondului european de dezvoltare regionala, al Fondului de coeziune si al Fondului social european au permis deja realizarea de progrese si imbunatatirea situatiei multor cetateni.

In ansamblul UE, aceste progrese inseamna:

  • inca 1,9 milioane de persoane care beneficiaza acum de acces la internet in banda larga;
  • inca 2,6 milioane de persoane care beneficiaza de servicii de alimentare cu apa si alte 5,7 milioane care sunt vizate de proiecte de tratare a apelor uzate;
  • 460 km de drumuri si 334 km de cale ferata in cadrul retelei TEN-T si 2,4 milioane de persoane asistate de Fondul social european care au gasit un nou loc de munca.

Inovarea si intreprinderile mici sunt stimulate puternic de investitiile din sfera politicii de coeziune si beneficiaza de multe alte avantaje. Pana in prezent s-a investit in 53.240 de proiecte de cercetare si dezvoltare tehnologica si in 16.000 de proiecte de colaborare intre intreprinderi si sectorul cercetarii si au fost sprijinite 53.160 de intreprinderi nou infiintate.

Tinand seama de utilizarea fondurilor si de lansarea proiectelor, raportul constata:

  • o crestere semnificativa a numarului de persoane care beneficiaza de sprijin in ceea ce priveste incadrarea in munca, de la aproximativ 10 milioane pe an inainte de 2010 la aproximativ 15 milioane pe an dupa 2010;
  • o accelerare semnificativa, din 2010, a rezultatelor in ceea ce priveste sprijinul acordat IMM-urilor: aproape 400.000 de locuri de munca create (jumatate dintre acestea in 2010/2011), inclusiv 15.600 de locuri de munca in domeniul cercetarii si 167.000 de locuri munca in IMM-uri.

„Prezentul raport ofera o imagine inestimabila a unei politici care da rezultate in majoritatea domeniilor prioritare ale UE si investeste in crestere acolo unde acest lucru este cel mai necesar. Oferim sprijin intreprinderilor inovatoare noi si cream locuri de munca durabile si de calitate pentru viitor, oferim acces in banda larga regiunilor indepartate, luptam impotriva exodului de creiere si consolidam legaturile de transport vitale care contribuie la competitivitatea regiunilor. Politica s-a aratat, de asemenea, capabila de o mare flexibilitate, reactionand la criza si adaptandu-se la evolutia nevoilor persoanelor si comunitatilor lor”, a declarat comisarul pentru politica regionala, Johannes Hahn.

„Avem insa si de invatat: rezultatele sunt uneori fragmentate, iar statele membre trebuie sa isi accelereze eforturile de utilizare a resurselor UE. in perspectiva noii perioade de programare, ne asteptam ca statele membre si regiunile sa-si concentreze si mai mult politicile asupra rezultatelor si prioritatilor care vor avea cel mai puternic impact”, a subliniat Hahn.

„Odata cu criza, fondurile politicii de coeziune a UE au devenit si mai importante ca sursa de investitii in intreaga Uniune. Fondul social european ofera un sprijin esential capitalului nostru uman, sustinand in special tinerii in vederea cresterii sanselor acestora de a reusi in viata profesionala. Pregatirea urmatoarei generatii de programe este o ocazie unica de a oferi un sprijin financiar semnificativ strategiei de crestere si locuri de munca. Investitiile in capitalul social si uman trebuie sa joace un rol important in acest sens” a adaugat comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Lázsló Andor.

Raportul strategic descrie progresele inregistrate de fiecare tara in indeplinirea obiectivelor UE, in concordanta cu obiectivele Strategiei Europa 2020. El incurajeaza statele membre sa masoare progresele inregistrate in principalele sectoare strategice, cum ar fi cercetarea si inovarea, transportul feroviar, energia, consolidarea capacitatilor, transportul urban durabil, crearea de locuri de munca si formarea profesionala.

Rapoartele prezentate de cele 27 de state membre la sfarsitul anului 2012 (bazate in principal pe date din 2011) ofera Comisiei prima ocazie de a elabora un raport, in timpul unei perioade de programare, cu privire la realizarile si rezultatele obtinute si de a evidentia mesaje importante si oportune privind potentialul politicii de coeziune de a contribui la redresarea economica a UE. Comisia identifica domeniile de investitii in care trebuie sa se ia masuri de accelerare a selectiei si executarii proiectelor cofinantate in 2007-2013, pentru a indeplini obiectivele stabilite.

Context

Prin intermediul celor trei fonduri ale politicii de coeziune (Fondul european de dezvoltare regionala (FEDER), Fondul social european (FSE) si Fondul de coeziune) UE va investi, in perioada 2007-2013, 347 de miliarde EUR in cele 27 de state membre. Aceasta suma reprezinta 35 % din totalul bugetului UE pentru aceeasi perioada (975 de miliarde EUR).

Raportul subliniaza, de asemenea, importanta reformelor profunde in curs de negociere intre Parlamentul European si guvernele statelor UE pentru politica de coeziune in perioada 2014-2020, reformele vizand, de asemenea, o concentrare mai strategica a resurselor asupra prioritatilor-cheie si o atentie mai mare acordata rezultatelor si evaluarii.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top