Comisia Europeana propune “digitalizarea completa” a achizitiilor publice

ciocan_UE.jpg

ciocan_UEComisia Europeana a propus un proiect de directiva privind facturarea electronica in domeniul achizitiilor publice, insotit de o comunicare in care isi expune viziunea pentru digitalizarea completa a procesului de achizitii publice, asa-numitele “achizitii publice electronice de la un capat la altul”.

Facturarea electronica este un pas important catre o administratie publica informatizata (e-guvernare) in Europa — una dintre prioritatile Agendei digitale — si ofera posibilitatea de a inregistra importante beneficii pe plan economic si ecologic.

Comisia estimeaza ca adoptarea facturarii electronice in sectorul achizitiilor publice din intreaga UE ar putea genera economii de pana la 2,3 miliarde euro.

“Asigurarea unor administratii publice moderne si eficiente in UE reprezinta o prioritate pentru Comisia Europeana. Trecerea la achizitiile publice electronice, in special la facturarea electronica, poate sa genereze economii semnificative si sa faciliteze activitatea atat pentru guverne, cat si pentru mii de intreprinderi care isi desfasoara activitatea in cadrul pietei interne. Trecerea de la documentele pe hartie la facturarea complet automatizata poate reduce costurile primirii unei facturi de la 30-50 de euro la 1 euro. Aceste economii sunt binevenite si utile in actualul climat economic. Intrucat sectorul public realizeaza cele mai multe cheltuieli in UE, acesta trebuie sa indeplineasca un rol de conducere in stimularea adoptarii acestui nou sistem”, a declarat comisarul pentru piata interna si servicii, Michel Barnier.

Elemente-cheie ale initiativelor:

Facturarea electronica

Proiectul de directiva privind facturarea electronica in domeniul achizitiilor publice propune instituirea unui standard european de facturare electronica, care se spera ca va imbunatati interoperabilitatea intre diferite sisteme de facturare electronica, in principal cele nationale.

Scopul sau este de a elimina incertitudinea juridica, complexitatea excesiva si costurile de functionare suplimentare pentru operatorii economici care, in prezent, trebuie sa utilizeze diferite facturi electronice in statele membre.

Acest act legislativ va contribui, de asemenea, la stimularea adoptarii facturarii electronice in Europa, care ramane la un nivel foarte scazut, reprezentand numai 4-15 % dintre toate facturile transmise.

Achizitii publice de la un capat la altul

Comunicarea privind achizitiile publice electronice de la un capat la altul inscrie proiectul de directiva privind facturarea electronica in domeniul achizitiilor publice intr-un context mai larg si prezinta viziunea Comisiei privind digitalizarea procesului de achizitii publice.

Documentul identifica situatia actuala in ceea ce priveste punerea in aplicare a serviciilor de achizitii publice electronice si de facturare electronica in intreaga UE si stabileste domeniile in care este necesar sa se ia masuri pentru a realiza tranzitia catre achizitiile publice electronice de la un capat la altul:

  • transformarea facturarii electronice in regula, mai degraba decat exceptie in domeniul achizitiilor publice;
  • impulsionarea activitatii de standardizare;
  • elaborarea de strategii nationale for achizitii publice electronice de la un capat la altul;
  • realizarea de schimburi de bune practici.

Comunicarea va servi ca baza pentru eventuale initiative viitoare privind alte activitati de digitalizare a procesului de achizitii publice.
Propunerea Comisiei privind facturarea electronica va fi transmisa Consiliului de Ministri si Parlamentului European in vederea adoptarii.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.