Comisia Europeana recunoaste progresele inregistrate de Romania in ceea ce priveste indeplinirea conditionalitatilor ex-ante

bani_plic.jpg

Comisia Europeana a notificat formal Romania in legatura cu ridicarea conditionalitatii G5, referitoare la existenta unui cadru legislativ pentru aplicarea efectiva a normelor Uniunii Europene privind ajutoarele de stat in domeniul fondurilor structurale si de investitii europene. Tara noastra devine astfel primul stat membru al Uniunii Europene care indeplineste conditionalitatea privind ajutorul de stat, evitand astfel o posibila suspendare a platilor. Autoritatile de la Bruxelles declara indeplinit Planul de actiune convenit de responsabilii romani cu oficialii Comisiei Europene.

„Multumesc colegilor din Ministerul Fondurilor Europene si specialistilor din Consiliul Concurentei pentru seriozitate si maniera coerenta in care au abordat masurile aferente indeplinirii conditionalitatii privind ajutoarele de stat. In perioada imediat urmatoare, asteptam de la Comisie si alte vesti bune care sa ateste progresele facute de noi si sa consfinteasca indeplinerea si a altor conditionalitati”, a declarat Dragos Dinu, secretar de stat in cadrul Ministerului Fondurilor Europene.

Mai multe informatii despre conditionalitatile ex-ante:
• Conditionalitatile ex-ante au fost negociate de fiecare stat membru cu Comisia Europeana si reprezinta masuri de pregatire a legislatiei/ institutiilor pentru o buna utilizare a fondurilor europene.
• 31 decembrie 2016 este termenul limita pana la care Romania trebuie sa indeplineasca toate conditionalitatile.
• Intarzierea indeplinirii conditionalitatilor poate duce la suspendarea integrala sau partiala a platilor aferente Programelor Operationale care sunt vizate de respectivele conditionalitati.
• Romania a negociat 36 de conditionalitati, acceptate de Guvern in 2014.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.