Companiile cu datorii mai mici de 10.000 lei vor putea participa la licitatiile pentru achizitii publice

cine-este-eugen-orlando-teodorovici-propunerea-pentru-ministerul-finantelor-505276.jpg

Companiile cu datorii la stat de pana la 10.000 lei vor putea participa la licitatii pentru achizitii publice, potrivit Ordonantei de Urgenta referitoare la achizitii publice care prevede cresterea limitei datoriei operatorilor economici sub care este permisa participarea la licitatie de la 4.000 lei la 10.000 lei.

„Au fost situatii cand companii, mai ales cele romanesti, din motive de restante sau obligatii fiscale neonorate fata de stat nu puteau sa participe la licitatii. Am ridicat plafonul pentru a permite si acelor companii cu astfel de obligatii fiscale neonorate sa poata participa la achizitii publice”, a explicat miercuri seara ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, pentru procedurile cu valori sub pragurile din directivele europene se va folosi criteriul „cel mai scazut pret”.

„Pentru achizitia de produse si servicii de peste 648.288 lei si lucrari de peste 24.977 milioane lei se vor folosi criteriile cel mai bun raport calitate pret si cel mai bun raport calitate cost. Sub aceste plafoane se poate merge si pe pretul cel mai scazut”, a explicat Teodorovici.

O alta modificare vizeaza dreptul autoritatii contractante de a putea derula contractul in paralel cu procedura de achizitie, in situatii de urgenta precum calamitati naturale.

„Sunt situatii care necesita o abordare rapida. Au fost foarte multe situatii cauzate de calamitati naturale. Sunt proiecte de infrastructura care trebuie remediate imediat pentru a asigura accesul populatiei dintr-o anumita zona sau pentru a evita izolarea populatiei. Situatii de inundatii, zapezi etc. Se aduce contractorul, se deruleaza lucrarea respectiva si in paralel se deruleaza procedura de atribuire a contractului. Practica este solicitata de multi ani de unitatile administrativ teritoariale”, a mai spus seful de la Finante.

Pe de alta parte, se va elimina comunicarea rezultatelor partiale pentru a se reduce astfel numarul contestatiilor care pot bloca inceperea derularii contractului si pentru a scurta timpul pentru atribuirea contractului de achizitie.

De asemenea, pentru descurajarea contestatiilor nejustificate, autoritatile vor introduce o cautiune de 2% din valoarea estimata a contractului, dar nu mai mult de 880.000 lei pentru depunerea contestatiilor la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC). De asemenea, va fi aplicata o taxa pentru depunerea plangerii la Curtea de Apel, in cuantum valoric de 2% din valoarea estimata a contractului, pentru valori pana in 100 de milioane de lei, si de doua milioane de lei plus 1% din ce depaseste 100 de milioane de lei.

Potrivit lui Eugen Teodorovici, aceasta este o practica europeana. iar in alte tari valoarea acestor taxe este mult mai descurajanta.

Totodata, ministrul Finantelor a vorbit si despre simplificarea procedurilor prin reducerea, la maximum 4, a numarului de etape de evaluare a ofertelor. De asemenea, va fi eliminata garantia de buna executie prin polite de asigurare, pastrandu-se, insa, polita pentru garantia de participare. Pentru autoritati cu bugete de investitii sub 125 milioane lei se va elimina Strategia Anuala de Achizitii.

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top