Presa straina: Romania, mare castigatoare la alocarea viitoarelor fonduri europene

economie-romania-shutterstock.jpg

Romania se numara printre castigatoarele alocarii de fonduri europene in urmatorul buget multianual 2021-2027, scrie publicația britanica Fianancial Times. intre timp, Comisia Eurpeana a prezentat noi detalii despre Fondul Social European, programul Erasmus si Europa Creativa.

Potrivit propunerii Comisiei Europene, in urmatoarea perioada de programare Romania, Bulgaria si Grecia vor avea fiecare cresteri de 8% ale banilor alocați in politica de coeziune.

Aici ne referim la banii europeni alocați prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul de Coeziune si Fondul Social European, unde Romania ar urma sa totalizeze 30 de miliarde de euro (in prețuri curente), daca se va menține propunerea Comisiei Europene si dupa ce bugetul multianual va trece de Parlamentul European si de Consiliul UE.

Cei de la Financial Times au analizat alocarile actuale si le-a dat majorarea cu 8% in dreptul celor 3 țari cele mai favorizate de alocari. De asemenea, vor avea majorari Italia (6,4%) si Spania (5%).

In schimb, Ungaria, Cehia, Lituania, Estonia si Malta vor avea cele mai adanci scaderi procentuale, 23%.

Polonia va avea si ea o scadere cu 22% a politicii de coeziune, iar in termeni nominali aceasta va avea cea mai grava dimnuare bugeara din UE: aproape 20 de miliarde de euro. Totusi, Polonia va ramane statul membru care beneficiaza cel mai mult de banii europeni din Politica de coeziune: 72,7 miliarde de euro (in prețuri curente).

Sursa: Startupcafe.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.