Competitie de idei pentru infiintarea a doua intreprinderi sociale

mester_tigan.jpg

Fundatia Centrul pentru Analiza si Dezvoltare Institutionala (CADI Eleutheria), in colaborare cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP Romania), Guvernul Romaniei – Departamentul pentru Relatii Interetnice (DRI) si Alianta Civica a Romilor din Romania (ACRR) au demarat concursul de proiecte in cadrul programului “Economia sociala ca solutie a dezvoltarii comunitatilor Roma din Romania, cofinantat din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013.

Status: INACTIV
Depunere pana la: 29.04.2013
Suma acordata: 2 premii x 73.950 lei

Obiective generale

Scopul acestei competitii de idei de afaceri este de sustinere a infiintarii si dezvoltarii a doua intreprinderi sociale care se adreseaza comunitatilor de romi din Romania.

mester_tiganAceasta competitie urmareste identificarea și premierea a doua idei de afaceri care sa permita ulterior:

  • Comercializarea de produse si/sau servicii folosind resursele locale (umane, financiare, materie prima etc) pentru a intampina nevoile comunitatii locale in care isi vor desfasoara activitatea economica cele doua intreprinderi.
  • Crearea a 10 locuri de munca in cadrul celor doua intreprinderi sociale dezvoltate in/pentru comunitatile de romi și dezvoltarea unor activitati generatoare de venit care sa permita mentinerea celor 10 locuri de munca pentru o perioada de minim trei ani.
  • Dezvoltarea relatiilor economice dintre producatorii locali si cumparatori.

Beneficiari eligibili

Grupul-tinta este format din femei, formatori implicati in economia sociala, persoane de etnie roma sau specialisti implicati in economia sociala.

Propunerile de idei de afaceri trebuie sa constea in infiintarea unei intreprinderi sociale in care sa fie dezvoltate minim 5 locuri de munca ce vor fi mentinute pe o perioada de cel putin 3 ani de la infiintarea intreprinderii.

Intreprinderile sociale propuse se pot infiinta in una dintre urmatoarele forme:

  • organizatie non-guvernamentala care desfasoara activitati economice;
  • societati cooperative;
  • unitate protejata autorizata;
  • societate cu raspundere limitata (SRL) a caror asociati fac parte din grupul tinta sau lucreaza in beneficiul grupului tinta si care angajeaza in mod voluntar persoane vulnerabile din punct de vedere social sau desfasoara o activitate economica in beneficiul unei colectivitati.

De asemenea, bugetul propus arata ca profitul realizat este reinvestit in proportie de minim 35% in dezvoltarea intreprinderii sociale sau in alte activitati sociale.

Activitati eligibile

Ideile de afaceri propuse pentru infiintarea unei intreprinderi sociale in/pentru comunitatile de romi pot activa in diverse sectoare economice, incluzand, fara sa se limiteze la: productie, servicii din industria alimentara, servicii din industria turismului, servicii de curatenie, servicii de amenajare si intretinere spatii verzi, activitati agricole, reciclarea deseurilor, activitati mestesugaresti etc.

Sunt de asemenea incurajate aplicatiile care includ idei de afaceri bazate pe francize sociale sau cele care fac parte dintr-un grup asociativ de intreprinderi sociale.

Conditii de finantare

Competitia va avea doi castigatori finali. Fiecare premiu este in valoare de 73.950 RON.

Termenul limita de depunere a aplicatiilor: 29 aprilie 2013.

Propunerile vor fi transmise in format electronic la adresa: [email protected].

Prima etapa a competitiei include ca prim pas verificarea completitudinii ofertelor.

Aplicantii care nu trimit formularul de grup tinta (Anexa 1), Aplicatia – Planul de afaceri (Anexa 2) completat integral, CV-ul insotit de documente justificative, cazierul juridic, copie dupa CI si documentele care dovedesc apartenenta la grupul tinta vor fi descalificati.

In a doua etapa, aplicantilor care s-au situat pe primele 5 pozitii si au obtinut pragul minim de 60 de puncte in urma jurizarii tehnice li se vor solicita stabilirea unui interviu fata in fata sau telefonic cu reprezentantii comisiei de evaluare.

Data estimativa de semnare a contractului de finantare este 14 mai 2013, iar durata implementarii contractului va fi de 8 luni.

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Compendiul de idei de afaceri si modele de buna practica (PDF)
Ghidul de participare si anexele aferente (Doc)

Finantator: Uniunea Europeana

Sursa: Economia Sociala pentru Romi

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.