Comunicat de presa

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) eliberează, începând de vineri, 6 noiembrie 2009, adeverinţe pentru beneficiarii Plăţilor Naţionale Directe Complementare (CNDP) în sectorul zootehnic care intenţionează să acceseze credite de la băncile care au încheiat cu Agenţia convenţii pentru finanţarea capitalului de lucru.

Potrivit Convenţiei, APIA elibereză o adeverinţă prin care se confirmă că beneficiarul a depus cererea de plată pentru CNDP pentru anul 2009 şi că au fost efectuate controalele şi verificările administrative. De asemenea, adeverinţa confirmă numărul de animale eligibile pentru acordarea plăţilor, precum şi faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată.

Reamintim că acest sprijin financiar se acordă sub forma primei pe exploataţie, pentru specia bovină, respectiv primei pe cap de animal, pentru specia ovine/caprine. Pentru specia bovine, cuantumul total este de 571 lei/cap (HG 1252/2009), iar pentru ovine/caprine cuantumul este de 44 lei/cap (HG 1261/2009). APIA a plătit deja prima tranşă pentru acordarea Plăţilor Naţionale Directe Complementare, în cuatum de 200 lei/cap bovină şi de 15 lei/cap ovină/ caprină.

Prin urmare, adeverinţa va confirma şi suma pe care beneficiarul o mai are de primit, reprezentând a doua tranşă a Plăţilor Naţionale Directe Complementare.

Adeverinţele se eliberează în urma unei cereri depuse de către beneficiari la Centrele Judeţene APIA. Alături de cererea de eliberare a adeverinţei, beneficiarul trebuie să depună o copie CI/BI, în cazul persoanelor fizice, respectiv o copie CUI şi originalul împuternicirii de reprezentare, în cazul persoanelor juridice. De asemenea, beneficiarul trebuie să prezinte un extract de cont emis de una dintre băncile care au încheiat convenţii cu APIA, în situaţia în care în cererea de solicitare a Plăţilor Naţionale Directe Complementare era menţionat un cont la o altă bancă.

APIA a încheiat convenţii privind finanţarea capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente de către beneficiarii CNDP în sectorul zootehnic cu CEC Bank SA, BRD – Groupe Societe Generale SA, Banca Comercială Română, Raiffeisen Bank şi cu Fondul de Garantare a Creditului Rural – IFN SA. Astfel de convenţii urmează să fie încheiate cu Alpha Bank şi Banc Post.

Potrivit Convenţiei, băncile creditoare vor acorda beneficiarilor eligibili, conform reglementărilor interne, credite în lei pentru finanţarea capitalului de lucru în vederea desfăşurării activităţilor curente. Fondul de Garantare a Creditului Rural – IFN SA încheie cu băncile creditoare câte o convenţie cadru plafon de garantare, prin care va garanta până la 50% din valoarea creditelor acordate.

SERVICIUL COMUNICARE ŞI PROMOVARE PROGRAME

3 thoughts on “Comunicat de presa”

 1. admin spune:

  APIA plăteşte, începând cu data de 16 octombrie 2009, un avans fermierilor care au depus cereri în cadrul schemei de sprijn pe suprafaţă SAPS 2009.De acest avans beneficiază fermierii din regiunile în care, în urma controlului, nu s-au constatat discrepanţe faţă de datele declarate în cereri şi care îndeplinesc condiţiile impuse de regulamentele europene.Conform regulamentelor europene, plata pe suprafaţă se poate acorda începând cu data de 1 decembrie, însă pentru acest an, conform Regulamentului CE nr.691/2009, plata se poate efectua începând cu 16 octombrie.
  Potrivit HG 1210/07.10.2009, avansul este de 209,98 lei/hectar, reprezentând 70% din suma aprobată a se acorda beneficiarilor schemei de plată unică pe suprafaţă finanţată din FEGA.

 2. emilia spune:

  cand se dau subventiile pe suprafata pentru 2009 ? se dau pana la sfarsitul lui 2009?

 3. emilia spune:

  cand se dau subventiile pe suprafata pentru 2009

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.