Comunicat de presă – precizări suplimentare

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

 

            Cu privire la comunicatul de presă al S.C. Protan S.A, difuzat în mass media azi, 13 noiembrie a.c., Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) face o serie de precizări.

           

APIA a verificat toate cererile de solicitare a sprijinului financiar din partea concesionarului Protan S.A.. În urma evaluării, APIA a autorizat toate sumele aferente activităţilor care îndeplineau criteriile de eligibilitate potrivit atât H.G. 1211/2005 cât şi O.G. 47/2005.

            Pentru o mai bună înţelegere a cadrului legal referitor la activităţile de neutralizare a deşeurilor de origine animală, vom prezenta condiţiile în care se poate acorda sprijinul financiar.

Astfel, potrivit OG nr. 47/2005, activitatea de neutralizare a deşeurilor de origine animală include colectare, transport, depozitare, manipulare, sortare, procesare, incinerare/coincinerare şi este supusă inspecţiei şi controlului sanitar veterinar, în scopul prevenirii şi răspândirii de boli la animale şi oameni. Prin urmare, fie că este vorba de societatea în cauză sau de o altă societate care solicită sprijin pentru activitatea de neutralizare a deşeurilor, sumele cerute nu pot fi autorizate decât dacă solicitantul dovedeşte cu documente respectarea întregului proces de neutralizare, de la colectare până la incinerare.

Această condiţie trebuie respectată chiar dacă nu se regăseste în H.G. 1211/2005. Acesta este motivul pentru care centrele judeţene ale APIA, care aveau competenţe în autorizarea la plată, au sesizat că, pentru a face dovada neutralizării deşeurilor în conformitate cu O.G. 47/2005, documentele prevăzute în H.G. 1211/2005 sunt insuficiente şi nu au acceptat decontarea cheltuielilor pentru activităţi declarate ca neutralizare pe baza unor documente care fac doar dovada colectării.

Faţă de cele expuse, menţionăm că făina obţinută din procesarea deşeurilor de origine animală trebuie incinerată în conformitate cu normele sanitar-veterinare însă, de cele mai multe ori, trasabilitatea făinii este dificil de urmărit din cauza lipsei documentelor probatoare.

În acest context, APIA a solicitat în nenumărate rânduri corelarea prevederilor H.G. 1211/2005 şi a O.G. 47/2005 cu regulamentele europene şi implicit adaptarea procedurilor în vederea autorizării plăţii cu documente care să facă dovada respectării întregului lanţ de operaţiuni până la neutralizare, ceea ce nu s-a concretizat încă printr-un act normativ.

Revenind la cazul Protan, menţionăm că, în unele situaţii, această societate nu a putut dovedi cu documente justificative respectarea tuturor etapelor prevăzute de actele normative.

În această situaţie, APIA nu a putut autoriza la plată sume rezultate din activităţi de colectare a deşeurilor, în contextul în care este subvenţionată exclusiv activitatea de neutralizare. Această condiţie nu a fost singura nerespectată de Protan S.A. Prezentăm astfel, în completarea celor comunicate în cursul zilei de miercuri, 12 noiembrie de APIA, alte cazuri în care concesionarul Protan nu era îndreptăţit să primească sprijin financiar:

 facturi cuprinse de două ori în deconturile solicitate;

– calcule eronate privind cursul valutar, calculate la alt curs valutar decât cel oficial al Băncii Naţionale a României;

– facturi depuse în alte judeţe decât în cele în care s-au desfăşurat activităţile de neutralizare;

– cantităţi de deşeuri care nu se regăsesc în registrele de neutralizare;

– neprezentarea documentelor ce atestă trasabilitatea deşeurilor;

– cantităţi de deşeuri care nu provin din abatoare ci din magazine de desfacere şi care nu sunt subvenţionate.

 

  În ceea ce priveşte sumele reclamate de Protan S.A., facem precizarea că acestea nu sunt conforme cu evidenţele contabile ale Agenţiei. APIA a plătit, pentru perioada 2006-2008, către Protan aproximativ 28 milioane de lei, a autorizat încă aproximativ 7,3 milioane lei şi nu a autorizat suma de 2,6 milioane lei pentru activităţile care nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate.

 

În consecinţă, APIA, în calitate de agenţie de plăţi acreditată să gestioneze fonduri europene şi de la bugetul de stat, consideră că protejarea interesului contribuabilului în ceeea ce priveşte cheltuirea banilor publici primează faţă de orice presiune exercitată de Protan pe cale mediatică.

Nu în ultimul rând, considerăm că rezolvarea acestei situaţii poate fi asigurată prin adoptarea unui nou act normativ clar, detaliat şi cu termene precise, aliniat la prevederile europene, în ceea ce priveţte activitatea de neutralizare a deşeurilor de origine animală.

 

 

 

Direcţia Promovare – Comunicare a APIA

 

One thought on “Comunicat de presă – precizări suplimentare”

 1. Robert spune:

  I primul rand in ordonanta nr 47/2005 zice asa: Activitatea de neutralizare a deseurilor de origine animala <> colectare, transport, depozitare, manipulare, sortare, procesare, incinerare/coincinerare este supusa inspectiei si controlului sanitar veterinar, in scopul prevenirii si raspandirii de boli la animale si oameni.
  Acest articol se refera strict la controlul veterinar, care trebuie facut atat la colectare cat si la procesare si la incinerare.

  Dar tot in 47/2005 se da definitia activitatii de neutralizare:

  neutralizare a deseurilor de origine animala – activitatea de ecarisare a deseurilor de origine animala urmata de procesarea <> de incinerarea/coincinerarea acestora prin transformarea lor in produse stabile biologic, nepericuloase pentru mediul inconjurator, animale sau om, respectiv activitatea de ingropare a acestora in conditiile stabilite de prezenta ordonanta.

  vedeti ca apare acel <>
  Deci produsul obtinut prin procesare nu trebuie incinerat pt ca nu este un deseu, pt ca l-ai neutralizat.

  Aici APIA nu intelege ca neutralizarea se poate face si fara incinerare, daca produsul obinut este stabil biologic si nepericulos pt mediu inconjurator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.