La sfarsitul fiecarui an, ne gandim la ce am facut, la ce ne-am fi dorit sa facem si la ce am vrea sa facem mai bine de acum incolo. Bineinteles, intotdeauna ne dam seama ca nimic nu a fost cum ne-am dorit si ca am fi putut face, totusi, ceva mai bine: vorbi cu un prieten un minut in plus, lucra cu 5% mai bine sau, poate, zambi cuiva care are nevoie de asa ceva.
Niciodata nu mi-am facut planuri la sfarsit sau inceput de an, planuri de dezvoltare personala sau profesionala. Nu mi-am propus vreun obiectiv in noaptea de Revelion sau nu mi-am pus o dorinta cand am suflat lumanarile de pe tort.
Acum cateva zile, insa, ceva s-a schimbat.
Uitandu-ma la masurile luate de Guvern, la pierderile de vreme prin luarile de „pozitie” ale opozitie, mi-am dat seama ca pierd timpul.
Sunt doctorand cu o tema pe strategii de dezvoltare rurala. Am facut un stagiu de cinci luni in Belgia intr-o universitate de renume, timp in care mi s-au deschis ochii privind modul in care ar trebui abordate lucrurile si in care am avut ocazia sa ma implic intr-un proiect (ARC 2020 – Agriculture and Rural Convention) cu implicatii puternice la nivel european, respectiv reforma Politicii Agricole Comune post 2013, capatand astfel experienta si in realizare de politici publice, lobby si advocacy. Totodata am intrat in contact cu oameni deosebiti prin intermediul apartenentei la Groupe de Bruges.
Ideile mele in domeniu (si nu numai) sunt oarecum cunoscute (desi uneori radicale), apreciate in mediul extern, in timp ce in Romania nimeni nu le aude (nu zic sa le asculte).
Le-am impartasit uneori si oamenilor politici care, de cele mai multe ori, cascand, le-au ignorat.
De aproximativ 1-2 luni, trimit cam 3-4 CV-uri pe zi unor firme (din strainatate) pentru a ma angaja in domeniul meu de expertiza (dezvoltare rurala, politici publice, lobby si advocacy, consultanta). Am primit raspunsuri negative multe, unele hilare (refuzuri din cauza ca sunt roman, din cauza ca sunt prea tanar, din cauza ca sunt prea calificat etc.).
De aceea am decis sa imi fixez cateva obiective:
– In acest an, imi voi finaliza teza de doctorat. Aveam de gand sa introduc anumite concepte in teza, putin revolutionare, pe care incerc sa le dezvolt de unul singur, dar nu cred ca este cazul deoarece, din nou, oamenii „s-ar uita ciudat”.
– Voi trimite nu 3-4, ci 9-10 CV-uri pe zi intregii UE pana voi reusi sa imi gasesc un loc de munca pe masura dosarului acela prafuit plin de diplome si a experientei acumulate in consultanta si in ARC 2020.
Conceptul revolutionar pe care vreau sa il dezvolt este cel al energiei sociale al unei comunitati (nu cea a individului din psihologie). Voi determina de unde provine, cum se formeaza, cum se poate cuantifica, in ce se transforma (cand e folosita in mod pozitiv sau negativ) si unde dispare. Este o arie de cercetare multidisciplinara (fizica, sociologie, dezvoltare rurala, dezvoltare comunitara, economie, informatica si altele) si ar necesita o echipa adecvata de cercetare, dar asta este. In momentul de fata, nu exista aceasta posibilitate.
Daca voi gasi o fundatie/companie interesata de o asemenea cercetare (utilizarea energiei unei comunitati in scopul dezvoltarii unui proiect este fezabila), atunci ar merge mult mai repede (desi resursele necesare sunt destul de considerabile).
P.S.: voi zambi mai mult.