Programul Brain Return: Olimpicii care decid sa ramana la universitati din tara si sa lucreze in cercetare pot primi 3.500 euro anual

cercetare-bucuresti.jpg

Guvernul a aprobat nota privind infiintarea programului “Grantul CDI Carol I”.

Programul se adreseaza tinerilor absolventi care pe parcursul celor 4 ani de liceu au avut rezultate deosebite la olimpiade nationale si internationale, castigand cel putin o data unul din locurile 1, 2 sau 3 la aceste concursuri de prestigiu, si propune acordarea de granturi de cercetare cu valori cuprinse intre 2.500 si 3500 €/an/absolvent pentru elevii premiati (locurile 1,2 si 3) la Olimpiade internationale si intre 1.500 si 2500 €/an/absolvent pentru elevii premiati (locurile 1,2 si 3) la Olimpiade nationale. Perioada pentru care se ofera finantarea este de 3+2 sau 4+2 ani.

In plus se mai propune acordarea a 500 euro/an/bursier pentru participarea la evenimente stiintifice internationale si/sau pentru protectia drepturilor de proprietate intelectuala si a maxim 3500 euro/an/echipa formata din cel putin 5 bursieri provenind din una sau mai multe universitati, pentru materiale, subansamble si subcontractari, altele decat cele care pot fi realizate din grantul individual, pentru realizarea unor demonstratoare tehnologice sau promovarea unor idei realizate de aceasta echipa si cu care se prezinta si clasifica la concursuri internationale de prestigiu.

Tinerii beneficiari ai acestor facilitati au obligativitatea sa urmeze o universitate in Romania si dupa terminarea studiilor de licenta sa urmeze studii doctorale in Romania, inclusiv in cotutela, si sa lucreze cel putin 4 ani in activitati de dezvoltare tehnologica intr-o unitate CDI cu capital majoritar de stat (institut sau universitate) sau privat din Romania.

Programul urmareste multiplicarea mai multor efecte pozitive:
1. cresterea competitivitatii invatamantului superior romanesc si valorizarea investitiei nationale in educatie;
2. stabilizarea tinerilor dotati intelectual in tara si atragerea acestora catre domeniul CDI romanesc;
3. intinerirea fortei de munca din cercetarea romaneasca, in vederea dezvoltarii de noi platforme de tehnologii inteligente;

Sursa: Ministerul Cercetarii si Inovarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.