Conducerea MADR a primit vizita unei delegatii parlamentare din Cehia

e027c2180f2bcbe80c71c54f30318e12_XL.jpg

In data de 9 mai 2017, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, conducerea MADR a primit vizita unei delegatii parlamentare din Cehia.

Scopul principal al vizitei a fost acela de a identifica punctele de interes reciproc in vederea unei abordari comune a Politicii Agricole Comune (PAC) la nivelul Uniunii Europene.

Romania si Cehia au o relatie speciala, de-a lungul timpului existand problematici sustinute de ambele parti la nivelul Uniunii Europene cu privire la PAC, vanzarea terenurilor agricole, dezvoltarea fermelor familiale la nivel european, riscurile referitoare la boli si daunatori pe care fermierii trebuie sa le depaseasca, volatilitatea pietei, schimbarile climatice, identificarea de solutii pentru fermieri in contextul embargoului impus de Rusia, BREXIT etc.

In privinta prioritatilor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a fost subliniata importanta finalizarii campaniei de depunere a cererilor la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, depunerea proiectelor pentru investitii in mediul rural prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, precum si programele nationale pregatite, pe de o parte pentru acoperirea necesarului pe piata interna si, pe de alta parte, pentru recuperarea deficitului din balanta comerciala cu produse agroalimentare si crearea de noi locuri de munca.

Astfel, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale are in vedere programe pentru adaugarea de valoare productiei primare, sa poata valorifica, de exemplu, cerealele sub forma de lapte sau carne.

De asemenea, se are in vedere dezvoltarea proiectelor in zona montana, dezvoltarea cercetarii si a transferului de informatii, modalitati pentru revigorarea satului romanesc si reintinerirea acestuia, solutii pentru asocierea fermierilor, accesul la finantare al fermierilor prin programele nationale si fondurile europene destinate investitiilor in mediul rural.

La randul lor, reprezentantii delegatiei parlamentare din Cehia au afirmat ca si tara lor exporta materie prima, fara valoare adaugata, in special cereale si oleaginoase, indeosebi catre Germania, observand similaritatile cu Romania in aceasta privinta.

De asemenea, oaspetii din Cehia au subliniat ca impreuna cu Romania trebuie sa identifice telurile comune in vederea obtinerii independentei si securitatii alimentare si pozitii comune referitoare la noua PAC. in acest sens, au precizat ca productia interna acopera 50% din necesarul de consum al carnii de porc, respectiv 60% din necesarul de carne de pasare.

Partea ceha a subliniat existenta unui interes crescut pentru mediul rural, in acest sens au mentionat activitatea deosebita si cu rezultate a Asociatiei pentru revigorarea satelor, alcatuita din primarii micilor orase si comune care au rolul de a face satele atractive pentru tineri. Finantarea asociatiei se face de catre membrii ei prin diferite proiecte finantate de la buget si fonduri comunitare.

La finalul intalnirii s-a concluzionat ca Romania si Cehia au o buna colaborare care, insa, poate fi largita pe noi teme de interes, inclusiv schimbul de expertiza.

Sursa: madr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top