Constantin Armasu: “Intarzieri: Absorbtia fondurilor europene din perioada 2014-2020 in mare pericol”

DSC_4326.jpg

Constantin Armasu scrie pe blogul sau despre faptul ca absorbtia fondurilor europene din perioada 2014-2020 este in mare pericol.

“In luna august 2014, Ministerul Fondurilor Europene anunta triumfator faptul ca Acordul de Parteneriat 2014 -2020 a fost aprobat de Comisia Europeana, Romania fiind cel de al 11-lea stat care a obtinut aprobarea acestui document.

In perioada de programare 2014 – 2020, Romania beneficiaza de fonduri europene in valoare de aproximativ 43 miliarde de euro, din care peste 22 miliarde de euro sunt alocate pentru politica de coeziune.

Alocarile cele mai importante sunt pentru Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) – 9,41 mld. euro si Programul Operational Regional (POR) – 6,7 mld. euro.

La 2 ani dupa aprobarea Acordului de Parteneriat nu avem publicate toate ghidurile necesare realizarii proiectelor si nu avem depus niciun proiect in cadrul celor 2 programe operationale.

La imobilitatea autoritatilor in ceea ce priveste lansarea programelor operationale se adauga si lipsa unui pachet legislativ aplicabil cu privire la noua legislatie a achizitiilor publice.

Potrivit celor 3 directive in domeniul achizitiilor publice, cu exceptia catorva articole, statele membre trebuiau sa asigure implementarea acestora pana cel mai tarziu la 18 aprilie 2016.

In prezent, pachetul legislativ care transpune in legislatia nationala directivele privind achizitiile publice se afla in Camera Deputatilor (camera decizionala) pentru votul final (10 mai 2016).”

Citeste articolul complet pe blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.