Vasile Dincu: Sunt importante numarul proiectelor si volumul fondurilor europene atrase, dar e importanta si calitatea

vasile-dancu1.jpg

Vicepremierul Vasile Dincu a declarat la Cluj, ca sunt importante numarul si volumul de bani atrasi prin proiectele europene, dar ca importanta e si calitatea acestora, in ce masura ele il ajuta pe cetatean.

“In aceste 5 luni de cand am preluat guvernarea, intr-un an politic care a intarziat dezvoltarea proiectelor europene, incercam sa ne centram, sa acceptam si calitatea absorbtiei. Cantitatea este una si pot sa va spun ca, pana la urma, avem o absorbtie de 75%. Nu este ce ar fi trebuit sa fie. Dar este foarte importanta si calitatea. Incercam sa construim indicatori, sa facem studii — avem cateva si cu doamna comisar (Corina Cretu — n red.) — si sa vedem ce este specific in saracia celor mai saraci. E important sa vedem, sa masuram in ce masura fondurile europene au dus la dezvoltare”, a spus Vasile Dincu.

El a spus ca nu exista rigoare in alocarea banilor europeni si nu sunt produse intotdeauna efectele scontate.

Vasile Dincu a adaugat ca Guvernul lucreaza la simplificarea procedurilor in ceea ce priveste absorbtia si si-a exprimat convingerea ca, pornind de la aceasta premiza, in anii urmatori Romania ar putea inregistra o explozie in atragerea de fonduri europene.

“Incercam sa trecem cu Guvernul la o noua faza. (…) Incercam accelerat sa aducem modificari acolo unde nu functioneaza administratia. (…) Am reusit sa eliminam avize, sa incercam sa facem o administratie mai supla, mai simpla, mai ieftina si sper ca acest proiect sa fie o premisa si pentru o dezvoltare regionala mai buna si pentru o absorbtie mai buna. (…) Sunt convins ca vom reusi in anii urmatori — va veni din noiembrie un alt guvern, caruia ii pregatim cu acest guvern tot ceea ce ar putea sa-i lipseasca in materie legislativa, de simplificare, in materie de decizie — pentru ca sa poata sa explodeze in anii urmatori pe aceasta parte de absorbtie. Si vreau sa facem si un control al absorbtiei. (…) Banii europeni si banii romanesti care se aduna in aceste proiecte trebuie sa fie usor de controlat de catre cetatean”, a subliniat Vasile Dincu.

Vicepremierul Vasile Dincu a participat joi, la Cluj, la seminarul “Simplificarea Fondurilor structurale si de investitii europene”, alaturi de comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, de presedintele Comisiei de dezvoltare regionala a Parlamentului European, Iskra Mihaylova, si de europarlamentarul Mircea Diaconu.

Sursa: Agerpres

One thought on “Vasile Dincu: Sunt importante numarul proiectelor si volumul fondurilor europene atrase, dar e importanta si calitatea”

  1. corina spune:

    exact pe dos. importanta e calitatea si sustenabilitatea, altfel – bani aruncati!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.