Germania ofera bani pentru imbunatatirea nivelului de trai in Republica Moldova

euro.jpg

Germania isi directioneaza ajutoarele destinate Republicii Moldova direct catre cetateni, Guvernul de la Chisinau indeplinind doar rolul de intermediar.

Seful diplomatiei moldovene, Andrei Galbur, si ambasadoarea Republicii Federale Germania la Chisinau, Ulrike Knotz, au semnat un acord pentru dezvoltarea economica a Moldovei in 2017. „Vrem sa imbunatatim conditiile de trai in Republica Moldova si sa sustinem parcursul european al acestei tari”, a mentionat diplomata germana. Documentul semnat prevede promovarea a trei proiecte in valoare totala de sase milioane de euro. Acestea se refera la modernizarea serviciilor publice locale, sporirea calitatii si eficientei in domeniul asistentei medicale si consilierea prim-ministrului in domeniul dezvoltarii economice.

Conform acordului, doua milioane de euro vor fi alocati pentru modernizarea serviciilor comunale, un milion de euro pentru consilierea prim-ministrului in domeniul dezvoltarii economice, iar alte trei milioane vor fi investite in proiecte de sporire a calitatii asistentei medicale.

Inca 10 milioane de euro pentru sanitatie

De asemenea, partea germana si-a exprimat intentia de a pune la dispozitie Guvernului Republicii Moldova alte 10 milioane de euro in cadrul proiectului „Initiativa sanitatie”, in scopul imbunatatirii accesului populatiei la sanitatie, in special in institutiile de invatamânt. „Cele 10 milioane de euro constituie un grant si nu vor trebui rambursati. Acesti bani vor ajunge, fara ocolisuri si fara costuri de tranzactionare, acolo unde este nevoie de ei cel mai mult – la oameni”, a precizat ambasadoarea. De acest imprumut nerambursabil vor beneficia aproximativ 140.000 de oameni.

Din 1992 pana in prezent, Germania a oferit Republicii Moldova ajutoare financiare in valoare de aproximativ 120 de milioane de euro. „Daca luam in consideratie toate mijloacele, programele si proiectele finantate din bugetul federal, suma practic se dubleaza”, a precizat ambasadoarea Germaniei.

Un sfert de veac de la stabilirea relatiilor diplomatice

Germania continua sa joace un rol semnificativ in ceea ce priveste consolidarea democratiei si a statului de drept, dezvoltarea economica durabila a tarii. Acest sprijin financiar generos ne va fi de un real folos”, a mentionat ministrul Afacerilor Externe, Andrei Galbur.

Colaborarea dintre Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Republicii Federale Germania a cunoscut o impulsionare substantiala in 2016, in spiritul Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeana, având drept scop promovarea reformelor democratice si apropierea Moldovei de Uniunea Europeana.

Pe 14 decembrie, s-au implinit 25 de ani de la recunoasterea independentei Republicii Moldova de catre Germania, iar in aprilie 2017 va fi celebrat un sfert de veac de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre cele doua tari.

Sursa: DW

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.